Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
24 juli 2019 09:54

Het is vandaag een extreem warme dag in Nederland. Met temperaturen van meer dan 30, vaak zelfs meer dan 35 graden, is het voor veel mensen niet echt genieten buiten.

Maar is er dan echt helemaal niets tegen die warmte te doen?

Dat ook weer niet. Allereerst kun je natuurlijk een airco gebruiken, maar niet iedereen heeft er รฉรฉn. Dan kom je met een ventilator ook nog wel een eind. Maar wil je even echt afkoeling, dan zou je wellicht je tuinslang kunnen gebruiken.

Je tuinslang? Ja, je tuinslang! Lees gauw verder… ๐Ÿ‘‡

Verdamping kost energie

Onze redacteur Stephan van Loon, die regelmatig voor Bliksemdetectie de weerkaarten bestudeert en zijn analyse publiceert op onze website, heeft een oplossing.

En die oplossing is sterk gerelateerd aan zijn liefde voor het weer. Want ja, hij gebruikt een heel simpel principe uit de natuur: de faseovergang van water naar gas, die ook wel verdamping wordt genoemd.

Zoals je misschien nog weet vanuit de scheikundelessen bestaan alle objecten uit moleculen. Deze moleculen trillen afhankelijk van in welke ‘fase’ zich bevinden – oftewel: of de stof in de vaste vorm, vloeistofvorm of gasvorm aanwezig is.

In het geval van water gaat het natuurlijk om vloeistof; de gasvorm heet waterdamp en de vaste vorm heet ijs. Wil je van fase veranderen, dan zul je de trilling van de watermoleculen moeten ‘versnellen’ of moeten ‘vertragen’. In het geval van de Elfstedentocht, waarbij het water moet bevriezen tot ijs, zul je de deeltjes minder snel moeten laten trillen. En omdat snelheid een vorm van energie is, zul je dus energie weg moeten halen uit de deeltjes. Die moet ergens in worden vrijgegeven: dat is de atmosfeer. Er komt dus wat latente warmte vrij bij het bevriezen van ijs. Hetzelfde gebeurt overigens bij condensatie dat aan de basis ligt van onweersbuien: het water in gasvorm wordt dan water in vloeistofvorm.

Terug naar het warme weer. Want wat nu als je een tuinslang in de tuin ophangt in de parasol en hem op standje ‘nevel’ zet? Dan komen er hele kleine waterdruppeltjes in de atmosfeer vrij. Maar omdat de luchtvochtigheidsgraad op dit moment relatief laag is zal dit water snel verdampen. Dat is dus eigenlijk precies het omgekeerde: het vloeibare water wordt waterdamp, dus gas, wat betekent dat de deeltjes sneller gaan trillen. Omdat de snelheid, en dus de hoeveelheid energie, in de deeltjes wordt opgevoerd, moet die energie ergens anders aan worden onttrokken. En ja, dat is de atmosfeer – die dus afkoelt!

Dat dat ook daadwerkelijk effect heeft blijkt wel:

Foto: Stephan van Loon

De mitsen en maren

Alle positieve aspecten van een menselijke actie hebben ook een aantal mitsen en maren, dat gaat haast niet zonder elkaar. Die moeten we natuurlijk ook hier noemen:

  • Allereerst, de milieuaspecten. Het verbruik van water is in deze periode van droogte natuurlijk niet vanzelfsprekend. Tegelijkertijd kun je ook vraagtekens zetten of het hier niet gaat om waterverspilling. Belangrijk is dat je de ‘voordelen’ afweegt tegenover de ‘bezwaren’… wellicht alleen even op het heetst van de dag, combineren met de schaduw of even 5 minuten aan? Om veel bezwaren voor te zijn: probeer inderdaad wel een klein beetje rekening te houden met het klimaat ๐Ÿ˜‰
  • Dan, de gezondheidsaspecten. Op het moment dat je de tuinslang, of beter gezegd de buitenkraan, al een tijdje niet hebt gebruikt, dan heeft het water dat in de leidingen zit al een tijdje stilgestaan. Zeker met dit warme weer kan de legionellabacterie zich snel ontwikkelen. Zorg er daarom voor dat vรณรณrdat je deze techniek toepast, weet of de leiding recent is gebruikt. Zo nee, laat ‘m dan even een paar minuten ‘doorlopen’. Zorg ervoor dat je de tuinslang dan nog niet gekoppeld hebt! Doe dat pas nadat je de leidingen hebt doorgespoeld. Daarmee heb je ‘vers’ water en verklein je de kans op legionella enorm.

Kortom: gebruik je tuinslang, maar wellicht met mate. Kijk eerst eens of je een plek in de schaduw kunt vinden of anderszins af kunt koelen. Zo nee, dan is deze inventieve tuinslang-tip er ook nog ๐Ÿ˜Ž

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.