Het was vroeger enorm moeilijk om onweerfoto’s te schieten. En dan heb ik het zelfs nog over de tijd van de analoge fotocamera’s. Het was proberen om foto’s te maken zonder dat je direct wist of de foto’s gelukt waren. Dat veranderde met de opkomst van digitale spiegelreflexcamera’s: omdat je het resultaat meteen kon bekijken, kon je de instellingen aanpassen. Tegenwoordig zijn er apps op je smartphone die het werk voor je doen. In deze blog leg ik uit hoe je je Android-smartphone daarvoor kunt gebruiken.
Het is eigenlijk heel makkelijk. Je hebt de app ‘Lightning Camera’ nodig die je kunt downloaden in de Google Play Store. Op het moment dat je de app opent, zie je het volgende scherm (met wat je camera registreert als achtergrond, natuurlijk):
Op dat moment is de app al potentiële onweerfoto’s aan het schieten. De app werkt namelijk met een ‘buffer’, waarin het om de zoveel tienden van een seconde een foto opslaat. Met de slider aan de onderkant van het scherm kun je de buffer vergroten of verkleinen. Hoe groter je buffer is, hoe meer seconden je opname duurt voordat je je buffer moet legen om hem opnieuw te kunnen stellen.
Zoals je ziet is mijn buffer middelgroot en slaat hij de laatste vier seconden op. Het gaat om 53 foto’s waarop tijdens onweer een bliksem te zien kan zijn. De balk aan de bovenkant toont tijdens een opname hoe vol de buffer momenteel is.
Hoe een bliksemfoto maken? Door je telefoon simpelweg naar het gebliksem te richten en te hopen dat een bliksem in beeld verschijnt!
Op het moment dat je buffer gevuld is of dat je tussendoor al een mooie bliksem op de foto hebt staan, en je wilt die opslaan, dan klik je op het camera-icoon. Dan zie je een scherm met alle foto’s in de buffer. Je kunt dan foto’s selecteren om op te slaan; dat doe je door op het vinkje rechtsbovenin te drukken.
En dan heb je je bliksemfoto’s gemaakt en staan ze op je telefoon!
De makers van de applicatie hebben over één ding niet goed nagedacht: hoe je je buffer snel kunt legen om door te gaan met een nieuwe reeks foto’s. Dat wil je namelijk snel kunnen doen als in de vastgelegde reeks geen bliksem is geregistreerd. Ik heb een trucje ontdekt waarmee je dat snel en simpel kunt doen. Als je namelijk de buffergrootte aanpast met de slider onderin het scherm, wordt de buffer opnieuw gevuld. Tijdens een goede onweersbui is het daarom een handige manier om geen enkele bliksem te missen.
Ik heb de app nu enige tijd in gebruik, maar heb gezien een gebrek aan onweer nog niet veel kunnen testen. In Krakau (Polen), waar ik op vakantie was, onweerde het wel regelmatig – daardoor heb ik hem zo nu en dan eens kunnen uitproberen. Hoe beter de camera van je telefoon is, hoe beter het resultaat wordt, maar voor een smartphone zijn de resultaten best leuk. Helaas heb ik niet goed scherpgesteld, maar dat is een tip voor de volgende keer.
En nu jij! We ontvangen je foto’s graag op onze Facebookpagina, zodat we ze met onze volgers kunnen delen. Geniet ervan!
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.