Rick van der Burg
Rick van der Burg
11 juli 2023 09:14

Afgelopen zondag 9 juli waren de verwachtingen van onze chasers hoog en trokken er meerdere chasers richting het oosten of noorden van het land. Hier moesten de buien gaan ontstaan en was ook code oranje voor gegeven door het KNMI. Bert en Rick reden richting Deventer, Stephan was richting de Duitse grens, Melle, Maurice en Sipke zaten in het noorden van Nederland en Henk-jan trok richting west Duitsland.

Maurice

Maurice was net klaar met een open dag in de Sluisfabriek. Toen de bui aankwam gooide hij ter plekke nog snel de drone in de lucht om deze plaat vanuit Drachten te schieten. De drone kon nog maar net tegen de wind in terugkomen. Maar dat leverde wel een prachtige panorama foto op.

Henk-Jan

Gistermiddag en avond trokken er een paar zware onweersbuien over Nederland en west Duitsland. Uiteindelijk waren er drie mogelijkheden, de eerste buienlijn die in het midden van het land ontstond die verder naar het noorden trok, vervolgens de lijn die vanuit zuid Nederland naar het noorden trok en een lijn die over de grensregio in oost Nederland trok. Ik koos ervoor om naar de grensregio te gaan. Dit bleek het lastigste scenario te zijn. Eerst hadden we een mooie supercell bij Winterswijk gemist en de daarop volgende lijn viel uit elkaar. Het werd al snel duidelijk dat er explosief nieuwe buien ontstonden die continu elkaar in de weg zaten waardoor er niet een mooi georganiseerde lijn ontstond. Vervolgens de keuze gemaakt om via de a31 in Duitsland weer naar het noorden te knallen om zo de buien de tijd te geven om te organiseren, uiteindelijk gebeurde dit ook. We belandden in Duitsland in moeilijk chasegebied, veel kleine weggetjes in bosrijk gebied waar je niet snel voor buien uit kunt komen. De eerste onderschepping viel de bui voor onze ogen uit elkaar door nieuwe buien die boven ons hoofd ontstonden. Na het staken van de chase terug huiswaarts kwam er nog 1 kleine kans op ons pad. Snel de keuze gemaakt om voor deze bui uit proberen te rijden. Dit viel niet mee, maar uiteindelijk is het ons gelukt om een succesvolle onderschepping te doen.

Sipke

Foto’s gemaakt net buiten Havelte. Nadat de eerste celletjes wat tegen vielen (Bij Rouveen de bui opgewacht/bekeken) naar huis gereden (Havelte). Toen de bui dichterbij kwam, net buiten het dorp de bui opgewacht.

Melle

Melle kon de bui vanuit Friesland mooi aan zien komen. De shelf, met later wat ontladingen, leverde prachtige platen.

Bert en Rick

Bert en Rick zaten in Deventer waar zij de bui boven Zwolle, die langzaam in het zuiden aangroeide, mooi van de achterkant konden volgen. Langzaam kwam ook de bui in het zuiden richting Deventer, maar dat leverde helaas niet zo’n mooie shelf op als gehoopt. Een aantal kilometer naar het westen was de shelf beter zichtbaar geweest.

Rick van der Burg

Rick van der Burg

Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.

Laat een reactie achter