Vanochtend in het (zuid) oosten nog gladheid
Christian Versloot
Christian Versloot
24 mei 2017 23:40

hoogHet hogedrukgebied in de buurt van de Britse Eilanden zuigt momenteel langs de oostkant van de kern vochtige lucht naar ons toe vanaf de Noordzee. We hebben dan vandaag ook gezien dat het zo nu en dan best bewolkt was. Het was wel aangenaam qua temperatuur. Een redelijk mooie dag dus.

Fotograaf omslagfoto: Bas de Visser

Dit hoog is langzaam in beweging en trekt oostwaarts, zoals op de weerkaart aangegeven is. Dezelfde weerkaart illustreert dat de kern morgen boven de Noordzee ligt. Uiteindelijk belandt het echter ten noorden van Duitsland. Het gevolg hiervan is dat de wind van noordwest naar zuidoost draait en droge continentale lucht wordt aangevoerd. In het Hemelvaartsweekend verdwijnt de bewolking dan ook grotendeels en wordt het heerlijk weer.

Maar we weten hoe het er vaak aan toe gaat in Nederland bij mooi weer: het is ook gauw weer afgelopen door regen- en onweersbuien die het warme weer verdrijven. Het zal Nederland niet zijn of ook nu geven de weerkaarten weer aan dat een dergelijke situatie staat te gebeuren. Hieronder analyseren we voor het weekend hoe het weer zal verlopen en vervolgen we deze analyse met een schets van de onweerkansen per dag.

Tot en met zaterdagmiddag

In de tijd dat het hogedrukgebied langzaam noordoostwaarts trekt, verandert geleidelijk de windrichting. Morgen hebben we nog te maken met noordwestenwinden (aan de oostkant van de kern van het hoog komt de wind vanaf de Noordzee), en dus met vochtige lucht en regelmatig wolkenvelden. Het wordt zo’n 23 graden.

Naarmate het hoog verder trekt, gaat de wind steeds meer vanaf land waaien. We zien op vrijdag en zaterdag dan ook een enorme weersverbetering. De bewolking verdwijnt en de zon lijkt volop te gaan schijnen. De grote weermodellen geven maximumtemperaturen aan van 24 à 25 graden, maar in stedelijke gebieden kan de temperatuur flink oplopen. 26 tot 28 graden zal zeker tot de mogelijkheden behoren. Andere verwachtingen gaan voor tropisch weer, maar dat is consequent niet in de modellen terug te vinden. Maar ik laat me graag verrassen, want: het hogedrukgebied raakt volgens huidige verwachtingen op zaterdag een beetje uit de regio. Als gevolg kan lagedruk ten zuidwesten van ons land enige invloed gaan uitoefenen op ons weer.

Zaterdagavond 27 mei interessant voor zuidwesten

Rhgfs816Als we de verwachtingen volgen dan zien we dat het zaterdagavond nog steeds warm is in Nederland. Tegen 20 uur ’s avonds is het in grote delen van het land nog steeds 25-26 graden; om 22 uur is het zo’n 23 graden. Een lagedruktrog trekt vanaf het Kanaal richting onze regio. Troggen zorgen voor stijgende luchtbewegingen en buienvorming en ook in dit geval lijken de grote weermodellen buienvorming te berekenen op deze trog. Doordat de trog zeer langzaam trekt (het hoog is uit de buurt geraakt, maar ‘drukt’ nog steeds voor een deel de lagedruk weg) lijken buien niet boven grote delen van het land voor te komen. Zoals het er nu uitziet wordt het zaterdagavond met name interessant voor het zuidwesten van Nederland.

De weerkaarten zijn het echter nog niet eens over onstabiliteit. Run na run verandert de regio met hoge CAPE-waardes maar in de laatste varianten is er in de buurt van de trog telkens een regio met relatief hoge SBCAPE-waardes, van zo’n 1500 tot 1750 J/kg. Op zo’n 5,5 kilometer hoogte lijkt het deeltje ook nog te kunnen stijgen dankzij een LI van zo’n -6 graden. Mocht er buienvorming plaatsvinden op deze trog, dan kunnen de buien gebruikmaken van redelijk veel onstabiliteit in de atmosfeer.

De hoeveelheid shear is echter minimaal. Daardoor zullen buen niet zeer georganiseerd overkomen. Zware kaliber buien zullen er zoals het nu uitziet niet inzitten. Single cells met hier en daar lijnvorming lijkt het meest realistische scenario te zijn. Desondanks leuk om in de gaten te houden wat het weer zaterdagavond gaat doen.

  • Vanzelfsprekend is het mogelijk om een onweer in de gaten te houden via onze homepage.
  • Wil je ook mobiel op de hoogte blijven? Download dan ook onze app!

Zondag 28 mei interessanter voor meer delen van Nederland

mlca_17052918_17052300De onstabiliteit laait zondag overdag weer op, maar heeft zich inmiddels verplaatst naar de (zuid)oostelijke helft van het land. Wederom zijn CAPEs van 1500 tot 1750 J/kg te zien. Een zwakke vore die zich vanuit het noorden uitstrekt over het land kan voor de triggering zorgen van onweersbuien. De grote weermodellen vertonen dan ook inderdaad neerslagsignalen waarop de kans toeneemt vanaf het avonduur.

Kortom: dat lijkt een veel interessantere situatie te worden dan de zaterdagavond. Desondanks lijkt ook nu de shear weer tegen te vallen, hetgeen organisatie tegenwerkt. Desondanks lijkt er wederom een redelijke kans te zijn op onweersbuien. We moeten er echter wel voor uitkijken dat de buien niet gauw na ontstaan Duitsland intrekken! Dat gaat de komende dagen echter duidelijker worden.

We krijgen dus met een typisch Nederlands zomerweekend te maken: een paar dagen heerlijk weer, gevolgd door een toename van onstabiliteit en zo nu en dan toenemende kansen op onweersbuien. Ook maandag is het mogelijk onweersachtig, maar dat is nog te ver vooruit.

Morgen gaan we opnieuw in op de stand van zaken en kijken we specifiek naar de zaterdag- en zondagavond. Laten we hopen dat de kaarten dan nog steeds goed geschud zijn!

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter