Christian Versloot
Christian Versloot
8 juni 2014 21:05

Het is wederom een lekkere zomerdag. De temperatuur varieert van 18 tot 19 graden op de Wadden tot 27 graden in het zuidoosten van het land. Het is nu zonnig, maar net als gisteren kunnen er vandaag wederom onweersbuien tot ontwikkeling komen. Toch moeten we onze aandacht vestigen op morgen. Er kunnen dan namelijk zware regen- en onweersbuien ontstaan die in potentie veel schade kunnen aanrichten.

Op de weerkaart hieronder zien we de luchtdruksituatie voor morgenmiddag 17:00 uur. Er staat een zuidoostelijke stroming op de kaart: vanaf het continent wordt wederom warme lucht naar onze regio geblazen. Dat heeft als gevolg dat boven Frankrijk zones met lagedruk ontstaan. Deze lagedrukvores liggen morgen boven ons land.

https://www.weerportaal.nl/weerkaarten/gfs/europa/geopotentiaal/33.png

Bij de thermische vore vinden morgen stijgende luchtbewegingen plaats. De lucht wordt feitelijk boven het niveau uitgetild waarbij deze vrij verder kan stijgen. Er kunnen dan in theorie onweersbuien ontstaan, doordat deze lucht vrij verder kan condenseren. Er zijn echter een aantal parameters die wijzen op een veel grootschaliger onweersituatie, wellicht zelfs de zwaarste onweersituatie van 2014.

Onweerparameters

Er zijn een aantal parameters waarmee de setting kan worden afgelezen waarin de atmosfeer zich op dit moment bevindt. Het is dan goed mogelijk om in te schatten wat er kan gebeuren. Je moet een onweersituatie als volgt zien: er is voldoende energie aanwezig in de atmosfeer (in klare taal: er is een bom aanwezig) maar er moet een methode zijn om die energie te benutten om de boel los te laten gaan. Dat betekent in feite dat er ’n vuurtje nodig is om de bom aan te steken. Dan pas kan de boel exploderen en kunnen onweersbuien ontstaan.

We hebben het er net over gehad dat er morgen een (thermische) vore boven ons land ligt. Het is voor de onweerliefhebber een goed teken: de energie die aanwezig is kan worden aangesproken. Het is nu alleen nog afwachten of dat ook echt gebeurt.

Bij een zware onweersdag ligt de hoeveelheid CAPE – een maat om de hoeveelheid energie in de atmosfeer uit te drukken – rond 1500 tot 2000 Joules per kilogram lucht; soms hoger. Morgen zijn er volgens de weerkaarten uitschieters mogelijk naar 4000 Joules. Ook het Amerikaanse weermodel gaat hierin mee: die berekent zulke waarden voor het grootste deel van het zuidoosten en oosten van Nederland. Daarbij is het temperatuursverschil op 5,5 kilometer tussen het stijgende luchtdeeltje en de omgeving lokaal 9 tot 12 graden in negatieve zin, zoals op onderstaande kaart te zien is. Het betekent dat het deeltje een stuk warmer is dan zijn omgeving en dat buien bijzonder hoog kunnen worden. Het houdt mogelijk gevaarlijk weer in!

https://www.weerportaal.nl/weerkaarten/gfs/benelux/cape/36.png

Er is nog één ding dat we nog niet echt hebben bestudeerd: dat zijn alle randparameters die aangeven hoe dynamisch de setting is. Het betekent dat uitgezocht moet worden of de buien bijvoorbeeld grote hagel, et cetera, kunnen voortbrengen. Dat lijkt wel het geval: de hoeveelheid windschering die aanwezig is, is ruim voldoende voor dynamiek. Dit maakt de situatie in potentie nog gevaarlijker.

Toch blijft het lastig inschatten waar nu precies wat gaat gebeuren. Mochten de ‘onweersingrediënten’ verkeerd vallen, dan ontstaat er morgen helemaal niets. De potentie is in elk geval zeker aanwezig. En ontstaan er buien, dan gaat het ook goed los en is met veel regen, veel bliksemflitsen en de mogelijkheid op zware hagel in potentie gevaarlijk weer op komst. Volgens de huidige kaarten moet vooral de westelijke helft van het land rekening houden
met deze zware buien, maar dat kan nog veranderen.

Ons advies is om morgen de updates via twitter in de gaten te houden. Het is ook verstandig om regelmatig eens een blik te werpen op onze onweerradar, om te zien of er al iets is ontstaan. We komen morgenochtend of -middag met een update van deze weersituatie.

Laat het gedonder maar beginnen.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter