In de analyse van vanochtend gaf onze Stephan aan dat we morgen met een onstuimige dag te maken gaan krijgen: we krijgen te maken met de eerste storm van het nieuwe jaar. Ook worden er zware windstoten verwacht die met name in de kustgebieden voor overlast kunnen zorgen.
Inmiddels zijn we weer een aantal uren verder en kunnen we aan de hand van de laatste weermodellen bekijken hoe de situatie is geëvolueerd. Het is één van de laatste analyses die kan worden gemaakt voordat we de nowcastingfase ingaan.
Althans, dat is de naam die de Britse weerdienst MetOffice aan de storm heeft gegeven:
We have now issued an amber wind warning for #StormEleanor. Here’s the latest forecast #weatheraware pic.twitter.com/cw8SY5eZRD
— Met Office (@metoffice) 2 januari 2018
Het lagedrukgebied dat momenteel boven Ierland ligt gaat gepaard met een complex frontensysteem en tegelijkertijd isobaren die dicht op elkaar liggen. Dat betekent dat er een grote drukgradiënt (verschil in luchtdruk) bestaat tussen de kern van het lagedrukgebied en de daaromheen liggende omgeving.
En dat op zijn beurt betekent dat we te maken gaan krijgen met een flink windveld. Volgens de huidige verwachting begint vanaf middernacht de wind vanuit het zuidwesten rap toe te nemen. Al gauw komt er windkracht 7 à 8 te staan. Vanaf de vroege ochtend echter (ca. 6:00 uur) neemt de wind steeds verder toe en tegen 10-11 uur bereikt de wind een piek. Langs de gehele westkust gaat het stormen (windkracht 9), maar met name in het noordwestelijk kustgebied is er een redelijke kans dat we te maken krijgen met een zware storm (windkracht 10). Het Harmonie-weermodel gaat op sommige plekken soms voor krap windkracht 11 (zeer zware storm), maar dat moeten we nog even afwachten.
Vanaf 13:00 uur neemt de wind langzaam in betekenis af. In het noordelijk kustgebied zal het nog langere tijd onstuimig zijn; daar zal de wind vanaf ca. 16:00 uur in betekenis afnemen.
De passage van het lagedrukgebied gaat gepaard met zware windstoten. In de kustgebieden zijn windstoten tot 110 kilometer per uur geen uitzondering; uitschieters naar 120 kilometer per uur zijn goed mogelijk. De grootste kans op deze zware windstoten zien we terug op de Wadden en in het noordwestelijk kustgebied.
Bij de passage van zo’n storing zien we vaak niet alleen een sterk windveld, maar ook veel regenval. De meeste regen valt morgen in de vorm van buien. Er is morgen overdag voldoende onstabiliteit in de atmosfeer aanwezig om een aantal klappen onweer voort te brengen. Houd daarom morgen regelmatig de onweerradar in de gaten, evenals de waarschuwingen.
We krijgen morgen dus te maken met een onstuimige dag. De eerste storm van 2018 dus. Houd rekening met veel wind en zware windstoten en pas waar nodig je rijstijl aan. We wensen je een prettige & veilige werkdag toe!
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.