Christian Versloot
Christian Versloot
21 januari 2018 22:49

Winter in Nederland? Helaas voor de liefhebbers – daar denken de weermodellen even anders over. Het wordt zeer zacht voor de tijd van het jaar. In dit artikel gaan we in op waar de zachte lucht vandaan komt, hoe zacht het daadwerkelijk wordt – maar ook kijken we vooruit naar de langere termijn.

Twee boosdoeners

Als ik de weerkaarten bekijk kijk ik meestal bij het niveau ‘west-Europa’, omdat je daar de meeste weerpatronen al goed ziet liggen. Dit keer begon ik echter bij de Benelux – om te kijken hoe zacht het nu écht zou gaan worden de komende dagen. Maar het leek me slim om deze analyse te beginnen met een overzichtskaart zodat jullie weten waar het zachte weer vandaan komt. Ik dus naar west-Europa zoomen …. maar niks te zien 🙂

Dus nog maar een niveau hoger, naar Europa én de North-Atlantic, het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. En ah, daar is de boosdoener – of eigenlijk zijn het er twee. Wat ik hiermee wil illustreren is de grootsheid van de weersituaties die soms op ons afkomen: het is niet allemaal heel lokaal – vaker zelfs moeten we de hele noordelijke Atlantische Oceaan afspeuren om te zien waar ons weer vandaan komt!

Dan de kaart met de boosdoeners:

Bron weerkaarten: wxcharts.eu

Het wordt zeer zacht

Zoals je kunt zien liggen er twee lagedrukgebieden ten zuiden van Groenland die een stroming vol westenwinden opzetten. Je ziet ook dat er een stroming vol zachte lucht wordt opgezet die ons langzaam maar zeker gaat bereiken. Maandag overdag krijgen we daar al wat van mee. Het wordt dan circa 8 graden – terwijl er in de nacht naar maandag (komende nacht dus, of afgelopen nacht als je dit pas in de ochtend leest) zelfs nog natte sneeuw kan vallen in het noorden:

Dinsdag overdag wordt het ook circa 8 graden, maar vanaf het begin van de avond trekt vanuit het zuidwesten naar verwachting zeer zachte lucht ons land binnen:

Woensdag temperatuurrecord?

In de nacht naar woensdag blijft het volgens de huidige verwachting (die kan nog iets veranderen) heel zacht, met minima tussen de 8 en 12 graden Celcius. Voor woensdag overdag kan de 14 graden niet worden uitgesloten:

Het kan dus zomaar zijn dat het temperatuurrecord uit 1960 in De Bilt aan diggelen gaat. Toen werd het op die 24 januari namelijk 12,1 graden Celcius. Nog even afwachten, maar het ziet er ‘hoopgevend’ uit – hoopgevend tussen aanhalingstekens omdat de oorzaak van steeds hogere temperaturen natuurlijk niet de beste is. Records worden natuurlijk niet alleen gebroken voor De Bilt: met temperaturen van 10 graden en hoger is het record gebroken op de Wadden, 11 tot 11,5 en hoger en het record ligt aan diggelen aan de westkust, en vanaf circa 13 graden in het zuiden en het oosten van het land. Maar ook dat is met temperaturen die richting de 14 graden gaan niet uitgesloten! Afwachten dus 🙂

De langere termijn

Vanaf woensdagavond lijkt koelere lucht weer bij ons binnen te trekken. Dat komt doordat het lagedrukgebied inmiddels verder getrokken is en in de buurt van de Britse Eilanden ligt. Zoals je aan de pijlen die bij het lagedrukgebied horen (zie kaart) kunt zien wordt aan de westflank, aan de linkerkant dus, koude lucht vanuit het noorden naar beneden gezogen (net zoals op de eerste kaart in dit artikel zachte lucht vanuit het zuidwesten richting het noordoosten gezogen wordt):

Het écht zachte weer lijkt dan weer even voorbij. Pakken we de pluim erbij, dan zien we de temperatuur rond zondag weer even richting de 10 graden krabbelen. Maar dat is nu een week vooruit, dus helaas valt het nog buiten de betrouwbare termijn – en gaan we daar nog niet te veel op in. Wel houden we het in de gaten & komen we er de komende dagen weer op terug!

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter