We hebben gisteren weer een fraaie onweersituatie gehad in Nederland. Onze chasers zijn op pad gegaan en hebben vanuit Enschede en Rheine (Duitsland) een aantal mooie beelden geschoten. We hebben er enorm van genoten!
Dat gold helaas niet voor al onze volgers. We hebben van een aantal volgers gehoord dat we “meer naar de volgers moeten luisteren” tijdens het chasen. In deze post wil ik jullie graag laten weten waarom het simpelweg onmogelijk is om al jullie reacties bij te houden, hoewel we dat graag zouden willen. Ik hoop daarmee op jullie begrip tijdens de volgende onweersituatie.
Waarom we niet alle berichten kunnen volgen bij onweer
- Bliksemdetectie is geen bedrijf. We zijn een website die wordt gedraaid door vrijwilligers. Vrijwilligers die bij onweer al hun bezigheden opzij zetten om met onweer bezig te zijn. Die ’s avonds laat na hun dagelijkse werkzaamheden nog verwachtingen schrijven om jullie te informeren over waar het onweer waarschijnlijk gaat plaatsvinden. Die urenlang Twitter volgen en interessante foto’s retweeten. Die gaan chasen en streamen om jullie de kick mee te laten beleven. Kan ik dan verwachten dat al deze mensen die vrijwillig samen ervoor zorgen dat we staan waar we staan alle reacties gaan volgen? Nee! Sterker nog: Bliksemdetectie levert jaarlijks net voldoende op om de website in de lucht te houden. Als we mensen zouden betalen, dan zouden we eisen kunnen stellen. Maar we moeten dus zuinig zijn op wat we hebben.
- De aantallen reacties op onze sociale media lopen tijdens een onweersituatie razendsnel op. We hebben inmiddels ruim 5300 volgers op Facebook en meer dan 2000 volgers op Twitter. Als het eenmaal fel onweert stromen de reacties letterlijk binnen. Als ik alleen al één stream bekijk van gisteren dan hebben we al een enorme stroom aan reacties. Bedenk dan dat we vier keer hebben gestreamd en ook nog andere posts hebben lopen. Verder komen er ook in onze privé-inbox verschillende vragen binnen, waar en wanneer het gaat onweren. Combineer dat met het eerste punt en het is hopelijk duidelijk dat we niet alles kunnen volgen.
- Het commentaar was ook dat we tijdens de chases niet voldoende luisteren naar sommige mensen. Dat is heel jammer, want we proberen zoveel mogelijk het gesprek aan te gaan, maar we kunnen simpelweg niet alles doen vanwege drie redenen. Allereerst is de Paginabeheer-app (waarmee we streamen) klein op een smartphonescherm – en hij geeft maar twee/drie reacties tegelijk weer. Bovendien staan de reacties die onder de vlag van Bliksemdetectie worden gegeven langer in beeld. Ook gaat het (zie punt 2) allemaal razendsnel. We hebben daardoor amper tijd om de reacties überhaupt bij te houden!Ten tweede staan onze chasers vrijwel altijd buiten de auto, terwijl de smartphone die streamt gemonteerd staat in de auto. De chasers staan daarom vaak zelfs niet in de buurt van het scherm, maar zijn met de chase bezig. Ze kunnen het vaak dus niet eens zien!Ten derde betekent het dat als de chasers ieder goedbedoeld advies opvolgen we continu alle kanten op worden gestuurd. Dat komt de chase niet ten goede. De chasers kijken daarom meestal niet naar dit soort adviezen en proberen zich te oriënteren op de ontwikkelende weersituatie.
- Verder was er ook commentaar dat “code geel nergens op slaat”. Dat snappen we: we nemen code geel van het KNMI over en dat moet al waarschuwen bij een kleine kans op lokaal onweer. Het heeft gisteren behoorlijk geonweerd in een groot deel van het gewaarschuwde gebied. We komen in een later bericht nog terug op wanneer het KNMI code geel moet uitgeven.
We steken veel moeite in de site. We hoeven daarvoor geen eer terug, maar willen wel graag dat jullie begrip hebben voor onze werkwijze. We zijn geen bedrijf, de reacties gaan erg snel, en we doen ons best. Ik hoop namens het team op jullie begrip.
Christian Versloot
Namens het team van Bliksemdetectie.nl