Maurice Hamming
Maurice Hamming
23 mei 2018 15:57

We mogen inmiddels wel stellen dat het onweerseizoen 2018 officieel begonnen is. Omdat niet iedereen bij ons in de auto past zijn we regelmatig live op Facebook zodat jij als volger er toch bij kunt zijn! We nemen je mee in de auto naar een bui toe. En ook tijdens het fotograferen van de bui proberen we zo vaak mogelijk de livestream op te zetten.

In al ons enthousiasme zul je tussen het gejuich en het geouwehoer door ook zo nu en dan wat termen horen. Sommige zul je misschien al kennen, maar voor de volledigheid zal ik hieronder de meest gebruikte uitleggen.

CG, CC & IC

Dit zijn termen die je vaak zult horen vlak na een flits. Ze gaan namelijk over de richting van de ontlading. Deze zijn grofweg te verdelen in drie verschillende soorten:

CG = Cloud > Ground

Een ontlading vanuit de wolk naar de grond, veel mensen vinden dit de mooiste ontladingen.

CC = Cloud > Cloud

Een ontlading vanuit de ene wolk naar de andere. Hierbij is de ontlading zelf wel goed zichtbaar.

IC = In Cloud

Een ontlading in een wolk. Hierbij zie je de ontlading zelf niet, maar zie je de wolk oplichten.

Downdraft en downburst

De downdraft is de neergaande stroom lucht uit de bui; je voelt deze aan de wind voorafgaand aan een stevige onweersbui. Neerslag van de bui, dus hagel of regen, zorgt voor zuiging waardoor het de wind mee naar beneden trekt. Doordat de neerslag de lucht afkoelt versnelt deze en komt nog sneller op de grond af. Soms is er sprake van een hele sterke downdraft, ook wel een valwind of downburst genoemd. De windsnelheden kunnen dan oplopen tot boven de 200 km/u! De downburst heeft ook twee kleinere broertjes; microburst en macroburst.

Cumulus, Cumulonimbus & Cb

Cumulus is een bepaald soort wolk die het beginstadium vormt voor een onweersbui. Ik omschrijf ze zelf vaak als de bovenkant van een bloemkool. Op het moment dat deze wolk ontwikkeld is tot een onweersbui heet deze een cumulonimbus. Vaak gebruiken we ook wel de afkorting voor deze wolk: Cb. Als zo’n wolk goed doorontwikkeld kan de bovenkant soms wel tot een hoogte van 15 kilometer komen!

Veiligheid

Een term die we niet vaak gebruiken, maar die zeker wel belangrijk is. Zomaar midden in het veld gaan staan en hopen op onweer zou zeer onverstandig zijn. In de loop der jaren hebben wij als chasers aardig wat ervaring opgedaan en ook zo nu en dan de destructieve kracht van een inslag gezien. Naast de kaarten waar wij de hele tijd naar kijken houden we ook de lucht in de gaten. De wind kan zomaar draaien waardoor je de bui vol over je heen krijgt. Dit kan natuurlijk zorgen voor gevaarlijke situaties. Onweer blijft een prachtig fenomeen, maar je moet het wel met respect blijven behandelen!

We hopen je snel weer te zien bij onze stormchases!

Maurice Hamming

Maurice Hamming

Maurice is al jaren actief als chaser. Aangestoken door Melle begon het met alleen foto’s. Nu meer dan 10 jaar verder is hij ook een van onze vaste vloggers. Daarnaast geeft hij les in Groningen en heeft hij een eigen bedrijf.

Laat een reactie achter