Plaatselijk dichte mist
Christian Versloot
Christian Versloot
11 november 2018 18:39

We hebben een wisselvallig weekend achter de rug. Nadat we voor enige tijd onder invloed van hogedrukgebieden te maken hebben gehad met rustig en zo nu en dan fris weer, nam lagedruk in het weekend de overhand. Het gevolg: van tijd tot tijd wat buiige regen. Zowel op zaterdag als zondag viel er van tijd tot tijd regen. Maar na het weekend lijkt de hogedruk langzaam maar zeker weer van betekenis te kunnen zijn…

In deze analyse kijken we vooruit naar de week die komen gaat! 🙂

Bron weerkaarten: WxCharts.eu en KNMI (Pluim en weerkaarten)

[toc]

[ad]

Lagedruk op de Atlantische Oceaan

Op het moment dat je nu op de weerkaart krijgt, dan zie je dat een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan van grote invloed is op het weer in het westen van Europa.

Aan de zuidflank van dit lagedrukgebied wordt een zuidwestelijke stroming opgezet, waardoor buiengebieden vanaf de Oceaan naar ons land worden getransporteerd.

Tegelijkertijd zien we een aantal fronten dat verantwoordelijk is voor het wisselvallige weer van de afgelopen dagen:

Het weekend viel dus qua weerbeeld zeker wat tegen, maar niet zo zeer qua temperatuur: die lag redelijk dicht in de buurt van de ‘normaal’. We gaan dan immers ook al richting half november, dus enig herfstweer mag inmiddels ook wel!

[ad]

Opbouw van hogedruk

De weerkaart van maandag toont dat het lagedrukgebied nog steeds bij ons in de buurt ligt. Sterker nog, het is iets meer deze kant op gekomen. Dat betekent dan ook dat we maandag nog steeds met een zuidwestelijke wind te maken zullen krijgen. Ook blijft de wisselvalligheid hoogtij voeren op de eerste dag van de nieuwe werkweek.

De neerslagpluim toont dan ook een aantal millimeters regen.

Maar tegelijkertijd kunnen we ons blikveld ook richten op het uiterste oosten van Europa en Rusland. Daar bevindt zich morgen namelijk een sterk hogedrukgebied. Dat breidt zich op maandag uit richting het zuiden van Europa. Een zogeheten hogedrukrug bouwt zich daar op, een uitloper van het hogedrukgebied boven Rusland.

En precies die hogedrukuitloper bouwt zich in de anderhalve dag daarna uit tot een zelfstandig hogedrukgebied met een kerndruk van naar verwachting ongeveer 1030 hectopascal.

Het gevolg is dan ook dat dit hogedrukgebied de lagedruk op de Atlantische Oceaan weer wat op afstand lijkt te houden. De wind blijft wel zuidwestelijk, maar de lucht die wordt aangevoerd komt niet meer van de Atlantische Oceaan.

Dat betekent dat het na maandag droog wordt. Ook de zon komt zo nu en dan weer tevoorschijn. Wel blijft er regelmatig sprake van wolkenvelden. De temperatuur lijkt de eerste helft van de week op zo’n 12 graden uit te gaan komen; eigenlijk óók vrij normaal (al is het iets warmer). In de nachten is het een graad of 7-8.

[ad]

Ommezwaai in windrichting

Spoelen we door richting het einde van de week, dan zien we dat het hogedrukgebied zijn invloed gaat vergroten. Volgens de laatste berekeningen zoekt het aansluiting bij het hoog boven Rusland en ontstaat er één groot hogedrukgebied.

Een en ander gebeurt ook onder invloed van de lagedruk boven de Atlantische Oceaan, die opnieuw intensiveert en als motor van lucht vanuit het zuidoosten gaat functioneren. De lagere druk zelf wordt dankzij het hogedrukgebied op afstand gehouden.

Dat betekent dat we ook een droge tweede helft van de week verwachten. De windrichting draait echter ietwat, en wordt in plaats van zuidwestelijk meer zuidoostelijk. Dat betekent dat de lucht die wordt aangevoerd, iets continentaler is en daardoor iets koeler. Zeker in de nachten gaan we dat merken, met minimumtemperaturen van 3 tot 5 graden. Overdag lijkt het zo’n 11-12 graden te blijven.

Na een wisselvallig weekend lijkt de rust in de atmosfeer dus iets meer terug te keren. De zon lijkt zich wat meer te laten zien en de neerslag trekt een beetje terug. Uiteraard blijven we de meest recente kaarten voor je in de gaten houden. Halverwege de week komen we bij je terug met een nieuwe update! 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter