Stephan van Loon
Stephan van Loon
18 november 2018 12:48

Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië bepaald komende dagen het weerbeeld in grote delen van Europa. Lagedrukgebieden houden zich op rondom de Middellandse zee met wisselvallig weer. In de centrale delen van Europa komt een sterke oostelijke stroming op gang waarmee frisse lucht aangevoerd wordt.


Herfstfoto ©Stephan van Loon

Vanuit Rusland wordt komende dagen van origine koude lucht op transport gezet naar onder meer Oost-Europa, Duitsland, de Alpen en ook naar Nederland en België. Van de Russische beer is geen sprake, maar een winterse speldenprik laat zich toch even gelden.

Hoe koud wordt het?

Om te bepalen hoe koud het komende week wordt dienen we naar ons brongebied (regio waar onze luchtsoort vandaan komt) te kijken. Daar liggen dit weekend de temperaturen overdag nabij het vriespunt en tijdens de nacht rond 5 graden onder nul.

Met een straffe oostenwind komt deze koude luchtsoort vrij rap naar Nederland, maar warmt onderweg wel iets op.


Bron: KNMI

In een meest waarschijnlijk scenario lijkt het afhankelijk van de hoeveelheid zon overdag rond een graad of 4 te worden. In de nacht en tijdens brede opklaringen komt het dan gemakkelijk tot een graadje vorst en kan ’s morgens vooral later in de week een dun laagje ijs op de sloten zichtbaar zijn.

Mocht er veel vocht in de atmosfeer aanwezig zijn kan het tijdens de vroege ochtend een beetje wit ogen door rijp.

De frisse novemberdagen zijn van korte duur, want vanaf vrijdag lijkt het kwik weer op te lopen tot een normale 8 á 9 graden. Toch lijkt er na het weekend opnieuw koudere lucht naar Nederland geblazen te worden, later meer daarover.

De hamvraag komende week: wel of geen sneeuw?

Eerder viel in de media al te lezen dat er sneeuw en winterkou in aantocht waren. Christian heeft daar al het nodige over geschreven om deze verhalen te ontkrachten en ook de laatste berekeningen tonen niet de beloofde winterse kou en sneeuw zoals de media daar eerder over schreven!

Dinsdagavond trekt een storing het land binnen en valt vooral in het midden en noorden regen. Tijdens matige regenval koelt de lucht af en kan de neerslag tijdens de avond en nacht naar woensdag overgaan in natte sneeuw.


Bron: WXCHARTS

Mocht ook de intensiteit van de sneeuwval stevig genoeg zijn dan ontstaat vooral in het noordoosten en boven de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug mogelijk een dun sneeuwlaagje en is het toch even winters.

Met het oplopen van de temperatuur zal de sneeuw echter snel voor de zon verdwijnen.

Schitterend herfstseizoen loopt op haar eind

Wellicht is het je afgelopen weken niet ontgaan, de herfst verliep rustig en zeer mooi. Mede dankzij dat kalme herfstweer konden we in Nederland toch een ruime 4 weken van de optimale herfstkleuren in de natuur genieten.


Herfstfoto ©Stephan van Loon

Doorgaans zorgen regen en wind ervoor dat bomen die al verkleuren snel kaal zijn. Bij gebrek aan wind konden de bladeren nu blijven hangen tot de zwaartekracht zijn werk deed.


Herfstfoto ©Stephan van Loon

Met het kouder worden is de herfst inmiddels in haar laatste fase gekomen en zijn de meeste bomen al grotendeels kaal. Met het winterse vooruitzicht zullen de bomen die hier en daar zelfs nog wat groen blad hebben hangen ook snel gaan verkleuren en zich van hun blad ontdoen.

Stephan van Loon

Stephan van Loon

Laat een reactie achter