In het zuiden en oosten plaatselijk dichte mist
Christian Versloot
Christian Versloot
24 november 2018 16:24

Het is grijs en grauw in Nederland. Maar tegelijkertijd is het behoorlijk koud in ons land. Waar het normaal een graad of 8 hoort te zijn in deze tijd van het jaar, kwam de maximumtemperatuur op veel plekken niet boven de 4 graden uit. Op sommige plekken werd het dan nog 5,5 graad, maar ook dat is ruim onder normaal.

Maar tegelijkertijd knaagt er wel iets. Want op het moment dat we naar de lucht keken vandaag, tja… het was grijs en grauw.

En daarmee ook een beetje kil.

Die combinatie hoort meestal niet bij dit koude weer en zeker niet in de denkwijze van de winterliefhebber.

Want bij een klassiek blokkadepatroon met een hogedrukgebie boven Scandinavië hoort mooi weer. Stralend blauwe luchten, met hier en daar wat sluierbewolking, maar zeker geen grijze en grauwe soep.

Is er dan wel sprake van een klassiek patroon?

Op het moment dat we een blik werpen op de weerkaart, dan komen we al heel gauw tot de conclusie dat het antwoord op die vraag nee moet zijn.

Bron weerkaarten: WxCharts.eu

Er ligt namelijk een gebied van lagere druk net ten zuidwesten van de Britse Eilanden:

En boven IJsland ligt een hogedrukgebied. In het noorden van Scandinavië en boven Rusland is er ook sprake van een laag.

Een en ander is behoorlijk verschoven.

[toc]

[ad]

Oostenwind en rege

Als je kijkt naar de weerkaart hierboven, dan zul je zien dat de wind tegen de klok in om het lagedrukgebied stroomt. Volg je dan de witte lijnen, dan kun je beredeneren dat de wind wel uit het oosten waait.

Tegelijkertijd ligt er dankzij het lagedrukgebied wel een dik pak bewolking boven ons land en gaat het de komende uren zelfs licht regenen.

Dat houdt dit weekend aan. In de nacht naar zondag blijft het bewolkt en ook zondag overdag is er sprake van veel bewolking. Het wordt met een graad of 5 dan heel iets warmer dan vandaag.

[ad]

Tijdelijk in de koude lucht

Van maandag tot woensdag wordt het nog iets kouder. Tegelijkertijd klaart het dan ook op: er is sprake van wolkenvelden, maar ook laat de zon zich naar verwachting voor enige tijd zien.

Het drukpatroon verklaart dat.

Naar verwachting zal er op maandag en dinsdag een zone van hogedruk ten oosten vna IJsland liggen. Boven het noordwesten van Rusland ligt een lagedrukgebied, net als één op de Atlantische Oceaan.

Tussen het hoog en het Ruslandlaag vindt dan een afzakking van koude lucht plaats, die voor een deel ook in Nederland terecht gaat komen. Het gevolg is dus inderdaad dat koude, van oorsprong continentale lucht over ons land kan uitstromen. Bingo, kou in ons land!

[ad]

En dan gaat het fout

Het lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan dendert echter door. Vanaf woensdag wordt volgens de huidige berekeningen de invloed ervan op ons weer steeds groter. De wind draait langzaam maar zeker naar het zuidwesten.

Op de weerkaart voor donderdag zien we vervolgens wat er gebeurt. Aan de oostflank van het hogedrukgebied wordt ijskoude lucht naar beneden gezogen, waardoor het oosten van Europa met een ijskoude periode te maken krijgt. Delen van die koude lucht komen zelfs in het zuiden van Italië en Griekenland uit, volgens deze weerkaart!

In Nederland (oranje omcirkeld) is er echter sprake van een zuidwestenwind die is opgezet door de immense zone van lagedruk boven de Oceaan. Zachte lucht en neerslaggebieden worden naar ons land gevoerd. Op woensdag is er in de overgangssituatie nog een kleine kans op natte sneeuw die overgaat in regen. Ik vermoed echter dat die de komende tijd wel uit de kaarten zal verdwijnen. Ook op donderdag en vrijdag lijkt er volgens de huidige berekeningen sprake te zijn van wisselvallig weer.

Kortom, er nadert een bijzondere week op weergebied, maar helaas niet voor Nederland!

Komende week begint dus fris met temperaturen ruim onder normaal en wat meer zonneschijn dan dit weekend. Naarmate de week vordert neemt de kans op wisselvalligheid toe. De temperatuur keert met een graad of 7-8 dan terug naar normaal.

Laten we het van de positieve kant bekijken voor de winterliefhebber: de winter is nog niet eens begonnen… 😉

Bron pluim: KNMI

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter