In onze langetermijnanalyses, die we meestal richting het einde van het weekend schrijven, kijken we vooruit naar de komende week. Hoe gaan de hoge- en lagedrukgebieden bewegen? Wat betekent dat voor het weer in Nederland? De antwoorden op dat soort vragen lees je in dergelijke analyses. Met vandaag uiteraard de vooruitblik op komende week. En dan moet ik aan de winterliefhebber helaas melden dat ik niet zulk goed nieuws heb: we krijgen te maken met een stromingspatroon vol westenwinden, wisselvalligheid en temperaturen ruim boven nul.
Bron weerkaarten: WxCharts
Op het moment dat je nu op de weerkaart kijkt voor Europa en het noord-Atlantische gebied, dan zie je een drietal lagedrukgebieden hangen tussen Groenland, Canada en de Britse Eilanden. Het lagedrukgebied ten westen van Noorwegen is het sterkst, met een aantal uitlopende lagedrukgebieden richting het zuiden. Ver op de Atlantische Oceaan ten westen van Ierland houdt de zone van lagedruk pas op.
Voor ons in Nederland betekent dat feitelijk, zoals je aan de pijlen kunt zien, een zuidwestelijke wind. Maritieme lucht die van oorsprong van ver boven de Atlantische Oceaan richting ons aan het stromen is zal de komende dagen ons land aan gaan doen.
Maar als je nu naar buiten kijkt, dan zie je dat dat proces ook al bezig is. Het is bewolkt en van tijd tot tijd valt er (buiige) regen. Met temperaturen tussen de 11 en lokaal 14 graden is het fors warmer dan normaal; het zou nu zo’n 7 graden moeten zijn.
Tip: bekijk de actuele temperatuur in Nederland.
[ad]
De berekeningen van de weermodellen beloven niet veel goeds. De kaart van morgen toont dat de lagedrukformatie naar het zuidoosten uitbreidt; richting Nederland dus.
Volgens de verwachting komt de kern van het middelste lagedrukgebied boven Schotland te liggen.
Dat betekent dat bij ons de wind van het zuidwesten naar het westen draait.
Dat betekent dat heel af en toe de zon zich probeert te laten zien.
Maar het zal toch veelal ‘proberen door het pak wolken heen te breken’ zijn, met van tijd tot tijd ook weer flink wisselvallige perioden. Het wordt maandag zo’n 12 graden.
Het wisselvallige weer houdt op dinsdag en woensdag aan, al daalt de maximumtemperatuur naar zo’n 8 à 9 graden omdat de wind iets continentaler wordt.
Op donderdag lijkt het lagedrukgebied dat voor het wisselvallige weer zorgt, lichtelijk af te zwakken.
Maar de invloed daarvan op ons weer lijkt beperkt. Op donderdag lijkt het iets minder wisselvallig te worden en lijkt de zon ook van tijd tot tijd zich te kunnen laten zien, maar op vrijdag hebben we opnieuw te maken met flink wisselvallige perioden.
Eigenlijk niet zulk goed nieuws dus!
[ad]
Die wisselvalligheid lijkt komend weekend aan te houden. Laten we eerst stellen dat de berekeningen nog buiten de betrouwbare termijn van 5 dagen vallen en dat we een en ander slechts als trend kunnen beschouwen.
Maar dat de trend recht van spreken heeft, lijkt wel redelijk duidelijk te zijn, omdat de twee hoofdmodellen behoorlijk goed op dezelfde lijn zitten.
Komend weekend lijkt er opnieuw sprake te zijn van een krachtige lagedruksetting die bij ons voor westenwinden gaat zorgen, zo nu en dan met een kleine zuidcomponent erin.
Zoals je op de kaarten hieronder kunt zien zitten het Europese model ECMWF (links) en het Amerikaanse model GFS (rechts) behoorlijk goed op één lijn!
Oftewel: zoals het er nu naar uitziet, lijken we weer op een wisselvallig weekend af te gaan.
Een aandachtspunt is echter de wind en dan met name in het gearceerde gebied. Hoewel we nu nog weinig over de precieze waarden kunnen zeggen, lijkt de wind redelijk aan te trekken; mogelijk tot stormachtige waarden (heel misschien zelfs stormkracht). Maar nogmaals: het is veel te vroeg om daar definitieve uitspraken over te doen.
Uiteraard houden we het voor u in de gaten en komen we met een nieuwe analyse als de situatie daarom vraagt! Houd daarom de categorie Actuele onderwerpen goed in de gaten 🙂
Een prettige zondag gewenst en alvast – ondanks het wisselvallige weer – een fijne week!
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.