Veel mensen kijken er reikhalzend naar uit: de jaarwisseling. Het is het enige moment van het jaar waarop we in Nederland legaal vuurwerk mogen afsteken. Het is dan ook ieder jaar weer spannend hoe het weer zich gaat gedragen. Blijft het droog? Gaat het regenen? Staat er veel wind, of wordt het mistig? Dat zijn allemaal vragen waar we antwoord op moeten zien te vinden.
Ik kan me nog herinneren dat oudejaarsavond vorig jaar best regenachtig was. Gelukkig was het tijdens de jaarwisseling redelijk droog, in ieder geval waar ik op dat moment was. Ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen gold.
Maar we kunnen ons misschien ook nog wel de jaarwisselingen van circa tien jaar geleden herinneren. Van 2007 op 2008 werd het enorm mistig; zo mistig zelfs, dat we de mensen een aantal meters vooruit niet meer konden zien. Geen pretje, zeker niet voor de mensen die toen nog met de auto naar huis moesten – stapvoets dus. Ook een jaar later was het in delen van het land weer behoorlijk mistig.
[ad]
Als we naar de weerkaart kijken met daarop de verwachte posities van hoge- en lagedrukgebieden boven ons land, dan zien we dat we te maken krijgen met een hogedrukgebied.
Bron weerkaarten: WxCharts.eu
Tijdens de vroege uren van oudejaarsdag zal dit hogedrukgebied met haar kern boven het noordwesten van Frankrijk liggen. Het is een best wel krachtig hogedrukgebied met een behoorlijk grote kern en een kerndruk van circa 1035 hPa. We hebben ze uiteraard wel krachtiger gezien, zeker de Scandinavische hogedrukgebieden gaan wel eens richting de 1050, maar met een standaarddruk van 1010 is dit toch een hogedrukgebied dat zich behoorlijk goed gevestigd heeft.
Zoals we weten draait de wind op het noordelijk halfrond met de klok mee rondom een hogedrukgebied. Dat heeft te maken met het Corioliseffect waardoor de wind niet in een rechte lijn van een hoge- naar een lagedrukgebied stroomt.
Tegelijkertijd betekent dat voor de weerkaart hierboven dat er wind van zee onze kant op komt. Lucht, die oorspronkelijk ten westen van Frankrijk lag, wordt met een boog over de Britse Eilanden gezogen en komt vervolgens boven ons land terecht.
Dat betekent dus dat we te maken krijgen met een zachte oudejaarsdag. En inderdaad, dat lijkt het geval te zijn: De verwachting is dat het op oudejaarsdag zelf circa 9 graden wordt (bij 5,5 graden normaal). We hebben gelukkig nog meer goed nieuws: het lijkt overdag droog te blijven. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind.
[ad]
Dat er weinig wind staat is direct een probleem voor de jaarwisseling zelf. Het goede nieuws is dat ook die droog lijkt te verlopen met een behoorlijk hoge temperatuur voor de tijd van het jaar, circa 7 graden.
Maar er staat dus weinig wind.
En een beetje wind is wel nodig om de kruitdampen weg te werken. Gebeurt dat niet, dan kan het zomaar eens zijn dat er mist ontstaat. En precies dat was waar we circa tien jaar terug zoveel last van hadden. Het piepkleine kruit dat zich in de atmosfeer afzet is namelijk de perfecte condensatiekern waarop water zich kan afzetten. En laat nu de zogeheten dauwpuntstemperatuur, de temperatuur waarbij het water dat is opgelost in de lucht condenseert en als waterdruppeltje zichtbaar worden, heel dicht in de buurt liggen van de tijdens de jaarwisseling verwachte temperatuur.
Dat wordt dus even spannend.
De laatste berekeningen laten zien dat er met name in het zuiden van het land weinig wind staat. In het noorden lijkt er toch nog een behoorlijke bries te staan, dus daar lijkt de kans op mist niet enorm groot. Maar in het zuiden moeten we toch rekening houden met een oud en nieuw die wat mistiger gaat verlopen dan verwacht.
Namens Bliksemdetectie wensen we jullie allemaal een fantastisch goed uiteinde toe en we hopen dat we in het nieuwe jaar een flink aantal onweersbuien mogen aanschouwen!
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.