Gladheid door winterse buien of bevriezing. Morgenmiddag in aan de westkust zware windstoten
Christian Versloot
Christian Versloot
6 januari 2019 19:17

Wie momenteel op de weerkaarten kijkt ziet een redelijk saaie uitgangspositie.

Althans, zo lijkt het. We zien een hogedrukgebied dat zich heeft gevestigd net ten westen van Frankrijk en ten zuidwesten van Engeland.

Het gevolg voor ons land: een noordwestelijke stroming met redelijk zacht weer en grijze luchten. Vandaag liet de zon zich heel even zien, maar daar is dan ook alles wel mee gezegd.

Maar we komen in wat spannender vaarwater terecht. Dat heeft allemaal te maken met een lagedrukgebied dat zich nu nog ver bij ons vandaan bevindt, ten zuidwesten van IJsland met een kerndruk van 1002 hectopascal.

Dat is niet heel spannend, zou je zeggen, maar schijn bedriegt. De komende dagen lijkt het lagedrukgebied zich te gaan ontwikkelen en vervolgens op de ‘glijbaan’ van het hogedrukgebied het weer in onder andere ons land te gaan bepalen.

Bron weerkaarten: WxCharts.eu

Uitdiepende storing nadert morgen

Kijken we op de weerkaart van morgenavond, dan zien we dat ‘glijbaaneffect’.

Het lagedrukgebied is inmiddels een stuk opgeschoven en ligt volgens de laatste berekeningen op dat moment met haar kern ten westen van het zuiden van Noorwegen.

De kerndruk is dan inmiddels al flink gedaald. Desondanks merken wij nog niet heel veel van. Dat begint pas in de nacht naar dinsdag.

[ad]

Dinsdag stormachtig aan de kust

Volgens de recente berekeningen zal het lagedrukgebied, in tegenstelling tot een ‘echte storm’, ons land niet direct raken:

Dat betekent ook dat we niet te maken zullen krijgen met het sterkste deel van het bij het lagedrukgebied horende windveld:

Maar toch wordt het een stuk onrustiger in de atmosfeer dan het de afgelopen dagen is geweest. Laten we eens inzoomen op de dinsdag en de windkaarten erbij pakken, die ons tonen hoe het waarschijnlijk met de wind gaat verlopen. Om op dit detailniveau uitspraken te kunnen doen moeten we kijken of de verwachting wordt ondersteund door verschillende weermodellen, dus nemen we ook een kijkje op de windkaarten geproduceerd door deze modellen.

Eerst het overzicht met windkaarten:

[ad]

Daarbij zijn HARMONIE (het door het KNMI gebruikte weermodel) en AROME (een Frans model) uitschieters. De andere modellen zijn wat gematigder. Uit deze modellen kunnen we de volgende conclusies trekken:

  • In de nacht van maandag op dinsdag lijkt de wind behoorlijk toe te nemen.
  • Er is sprake van een stormachtige wind (windkracht 7-8) in de kustgebieden met een kleine kans op storm (windkracht 9).
  • De felle wind lijkt de gehele dag aan te houden en lijkt het felst te zijn in het noordelijk kustgebied en Waddengebied.
  • Ook in het westen staat er veel wind in de kustgebieden.
  • Uitgezonderd het noordoostelijk binnenland lijkt het in de rest van het land mee te vallen wat betreft windsnelheid.
  • Sommige modellen berekenen de piek van de windsnelheid in de ochtend (tussen 8 en 10 uur), andere rond het middaguur. Het zwaartepunt lijkt in ieder geval tijdens de eerste helft van de dag te vallen.

Tip van Bliksemdetectie: volg de stormachtige wind op onze pagina met actuele windkracht. Altijd op de hoogte van de actuele windsnelheid in Nederland!

Ook lijkt er van tijd tot tijd regen te gaan vallen. Dat wordt dus een wisselvallige dag, aanstaande dinsdag!

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter