Op dit moment – zaterdagmiddag in Nederland – valt de avond over de Australische steden. En dat is voor velen maar goed ook, want Australië kampt momenteel met enorme hitte. Kijk maar eens naar de maximumtemperaturen van vandaag, volgens het Australische weerbureau:
Het is dan wel hartje zomer op het continent, maar ook dit zijn behoorlijk warme temperaturen. Zo warm zelfs dat in één kroeg in Adelaide, die korting geeft op bier naarmate het warmer wordt, het bier gratis is.
Nu raden we dat niet heel sterk aan, omdat alcohol het toch al enorm zwetende en dus vocht verliezende lichaam verder uitdroogt – maar goed, we zijn een weersite, dus bekijken nu vooral de weersituatie.
Bron weerkaarten: WxCharts.com
[ad]
Op het moment dat we op de weerkaart kijken, dan zien we een enorme hitte boven het Australische vasteland. Dat heeft allemaal te maken met hogedrukgebieden die het weer daar lijken te bepalen. Het hogedrukgebied dat volgens de laatste weerkaarten boven het vasteland ligt zorgt voor een relatief trage luchtcirculatie. Ook ontstaan er dan geen wolken. Het gevolg is dat de zon behoorlijk op het Australische land kan inschijnen met zeker in het binnenland enorm warme temperaturen als gevolg.
Opmerkelijk genoeg heerst er in het noordoosten van het land een zee-invloed. Dat is ook goed te zien op de weerkaart. Een klein geel gebied op de weerkaart links met op ongeveer dezelfde plek een lagedrukgebied op de andere kaart. Dat laag zorgt voor een luchtaanvoer vanaf zee, waardoor opmerkelijk frissere – maar absoluut geen koude – lucht wordt aangevoerd. Uitgezonderd de kustgebieden in het zuiden is het misschien wel het enige gebied in Australië waar het enigszins te houden is!
Het weer lijkt in veel gebieden van Australië behoorlijk warm te blijven, als we de berekeningen van het Amerikaanse weermodel volgen. Ze tippen de komende tijd continu de 40 aan, zo lijkt het:
Toch lijkt het zwaartepunt zich wel te verplaatsen naar het midden van Australië, waarbij het aan de oostkant van het continent warm blijft, maar enigszins ‘houdbaar warm’. Ook aan de westkust blijft het de komende dagen heet.
Tegelijkertijd zorgt de luchtdruksituatie ervoor dat de komende dagen het noorden van het continent met zee-invloed te maken gaat krijgen. Hoewel het er wel behoorlijk warm lijkt te blijven, lijkt de lucht ook redelijk vochtig te worden. Dat doet in ieder geval de CAPE-parameters goed uitslaan naar waarden waar wij hier ’s zomers niet van durven dromen. CAPEs van hier en daar meer dan 4000 J/kg!
[ad]
Desondanks, zoals je uitgebreider in het artikel over CAPE (klik op de link) kunt lezen, zegt CAPE niet alles over het ontstaan van onweersbuien. CAPE is de energie van het vuurwerk, maar het moet in eerste instantie worden aangestoken, anders bereik je nog steeds niets. Voor Nederland en het westen van Europa kan ik door het jarenlang volgen van onweersbuien behoorlijk goed de patronen herkennen in het weer. Enorm zware onweersbuien ontstaan hier in de zomer meestal als er een hogedrukgebied boven Europa ligt dat met een zuidoostelijke wind warme lucht aanvoert. Tegelijkertijd nadert er dan een lagedrukgebied vanaf de Britse Eilanden waardoor de wind langzaam maar zeker naar het zuidwesten draait en vochtigere lucht nadert. Direct op de windsprong ontstaan dan de felle buien.
Maar zo niet in Australië. Daar is me de situatie redelijk onbekend. Ik maak daarom gebruik van het ‘convective overview’ waarin het Amerikaanse weermodel GFS de onweerkans grofweg samenvat. Het lijkt erop dat naast de sterke CAPEs de komende dagen voor het noorden van het continent ook buien op het programma staan. En gelet op het feit dat er zulke CAPEs (en Lifteds van -5 tot -10) op het programma staan, zal het me niets verbazen dat dat daar tot regionaal felle onweersbuien leidt…
… en voor de Nederlanders en Belgen die het water nu in de mond hebben lopen: nog drie tot vijf maanden, dan gaat het hier weer écht beginnen! 🙂
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.