Christian Versloot
Christian Versloot
29 januari 2019 15:32

Vorige week hebben we op dinsdag te maken gehad met sneeuwval. Deze sneeuw is een aantal dagen blijven liggen, maar is als gevolg van een dooiaanval afgelopen vrijdag toch grotendeels verdwenen. Maar niet getreurd! Ook voor morgen staat er weer een sneeuwsituatie op de kaarten.

Maar wat gaat er komende nacht en morgen overdag precies gebeuren? Waar verwachten we de meeste sneeuwval? Waar gaat het regenen? En waar blijft het lang droog? Die vragen gaan we allemaal beantwoorden in dit artikel.

Bron weerkaarten: WxCharts.com

[ad]

De uitgangspositie

Een dergelijke analyse beginnen we vaak met een beschrijving van de huidige uitgangspositie. Dat is handig, want we weten meteen waar de hogedrukgebieden en lagedrukgebieden liggen. Als gevolg dáárvan weten we weer van het hoe en wat op het gebied van de temperatuur van luchtstromingen. Kortom: zo’n luchtdrukkaart kan al ons enorm veel inzicht verschaffen!

Op het moment dat we nu op die kaart kijken, dan zien we het volgende. Ik moet erbij zeggen dat ik de luchtdrukkaart voor komende nacht heb gebruikt, omdat de huidige weersituatie al meer daarop lijkt dan op die van vanmiddag 13.00 uur:

Bron: KNMI Weerkaarten

We zien een zone van hogedruk boven het oosten van Europa. Die zorgt ervoor dat er bij ons op dit moment een zuidoostelijke stroming wordt opgezet. Tegelijkertijd ligt er een langgerekte storing ten westen van ons, die steeds dichterbij komt. Zoals je ziet lijkt het volgens de berekeningen van het KNMI erop dat hij rond middernacht voor de westkust ligt.

Daarachter trekt een trog die vrij snel achter het occlusiefront over ons land gaat trekken.

Het venijn van deze situatie zit hem echter in de windrichting. Dankzij het lagedrukgebied boven Frankrijk is de wind momenteel zuidelijk tot zuidoostelijk. Aan de westkant van de occlusie is de wind echter ineens noordwestelijk geworden. Dat gaat een enorme impact hebben op het weer van woensdag!

[ad]

Neerslagzone over ons land

Vanaf de tweede helft van de nacht begint het front daadwerkelijk over ons land te trekken. Er gaat neerslag vallen; dat is ook iets waarover geen twijfel mogelijk is. Wat echter wel de vraag is, is de volgende: gaat de neerslag als sneeuw of als regen vallen? En waar wordt het dan sneeuw en waar krijgen we regen? Laten we iets dieper de weerkaarten induiken.

In de nacht van dinsdag op woensdag vriest het licht, uitgezonderd het zuidwesten van het land, waar de temperatuur waarschijnlijk rond het vriespunt ligt. Op het moment dat de neerslagzone vanuit het westen het land binnentrekt, zal het daar gaan sneeuwen. Toch lijkt het erop dat de neerslag daar al vrij vlot overgaat in regen, omdat de wind naar het noordwesten draait en er lucht van zee binnen komt waaien. In de oostelijkere regio’s van het land zal het even duren voordat het neerslaggebied arriveert. Maar ook daar gaat het sneeuwen. Sterker nog, in de gebieden waar de wind zuidoostelijk blijft, lijkt de sneeuw een behoorlijk tijdje aan te houden.

[ad]

En die gebieden, dat lijkt met name het zuiden en zuidoosten van ons land te zijn, met in het bijzonder Limburg. Waar op verschillende plekken 1-3 centimeter sneeuw kan vallen, houdt het KNMI er rekening mee dat er in Limburg zo’n 5 tot 10 centimeter kan vallen.

Waar het het langst duurt om te gaan sneeuwen, zoals het er nu naar uitziet, is het noordoosten van het land. Het front doet er even over om daar te komen.

Dit zijn de sneeuwberekeningen van de verschillende weermodellen:

Geniet van de sneeuwval morgen en houd het weer goed in de gaten! 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter