Plaatselijk gladheid door winterse buien of bevriezing
Stephan van Loon
Stephan van Loon
12 januari 2021 22:38

Komende dagen verlopen gevoelig kouder dan de afgelopen dagen, maar zondag lijkt zachtere lucht alweer terrein te winnen. Aan de voorzijde van de zachtere lucht ligt een neerslagzone welke zaterdag enige uren sneeuwval lijkt te gaan veroorzaken in Nederland. 

Zal het zaterdag dan eindelijk tot grootschalige sneeuwpret gaan komen? Foto: Stephan van Loon

De weerkaarten zijn al weken op rij zeer spannend voor de winterliefhebbers. Telkens weer breken gebieden met zeer koude lucht vanuit de Poolstreek uit richting Europa en andere delen van het noordelijk halfrond. Vooralsnog is het met uitzondering van de hogere gebieden in de Benelux nog niet tot serieus winterweer gekomen, maar dat is in Spanje bijvoorbeeld wel anders.

Winter in het zuiden van Europa

In het Spaanse binnenland is afgelopen dagen een dik pak sneeuw gevallen en met de heldere condities die volgden vroor het er in de nacht al snel streng. Wel moet opgetekend worden dat het Spaanse binnenland over het algemeen een stuk hoger ligt dan grote delen van Europa. Daarmee is de situatie niet helemaal vergelijkbaar met hier en komt sneeuwval vaker voor.

Komende dagen stroomt er ook zeer koude lucht uit richting de Zuidoostelijke delen van Europa en lijkt de Benelux opnieuw de echte winterkou mis te lopen. Het voelt als een teleurstelling om te zien dat winterweer daar gemakkelijker tot stand lijkt te komen dan in een veel noordelijker liggend land zoals Nederland en België.

Eindelijk “winterweer” bij ons

Zondagochtend viel al te lezen dat winterweer een nieuwe poging zou gaan ondernemen om richting de lage landen te komen, maar helaas zijn de weerkaarten in de tussentijd wel wat verslechterd. De felste kou lijkt zoals hierboven staat beschreven richting Griekenland en Turkije te gaan.

Het Europees weermodel laat de echte kou aan Nederland voorbij gaan. Kaart: wxcharts.com

Helemaal teleurgesteld hoeven we niet te zijn, want een winterse speldenprik lijkt in de maak voor de Benelux. Vanaf donderdag komt Nederland duidelijk in de koudere lucht terecht en gaat het tijdens de nachtelijke uren stevig vriezen. In het binnenland is matige vorst goed mogelijk.

In België trekt donderdag een lagedrukgebied met een bijbehorende storing over en kan enige tijd sneeuw geven. Mogelijk dat Zeeland, Noord-Brabant en Limburg hier ook een graantje van meepikken.

Winterse taferelen in de Eifel. Foto: Stephan van Loon

Vooral in de Ardennen en de Eifel gaat een flink pak verse sneeuw vallen, bovenop hetgeen er al lag van afgelopen weken.

Dooiaanval

Zaterdag dient zich een spannende situatie aan. Een neerslagzone bereikt in de loop van de middag het westen met daarachter een zachtere luchtsoort. Zo’n situatie noemen we ook wel een dooiaanval.

Als de eerste neerslag valt gebeurt dit nog in de aanwezige koude lucht en zal dit in vaste vorm zijn. Een sneeuwdek kan gemakkelijk ontstaan i.v.m. de koude luchtlaag die er dan is. Het kwik schommelt lange tijd rond het vriespunt.

Van west naar oost trekt een neerslagzone over. Kaart: wxcharts.com

In de nacht naar zondag draait de wind van zuidoost via zuidwest naar een westelijke richting en kan zachtere lucht vanaf zee het land binnensijpelen. De temperaturen zullen dan ook geleidelijk oplopen en wat het sneeuwdek alweer zal doen smelten.

Op hoogte is het een iets ander verhaal en lijkt de zachtere lucht eerder boven Nederland te liggen dan dat dit aan de grond het geval is. De koude laag blijft als het ware plakken doordat deze luchtlaag zwaarder is. De zachtere (lichtere) lucht schuift over de koude laag, maar kan de neerslag al vroegtijdig in regen doen overgaan.

Regen en vorst geeft ellende!

Zodra de sneeuw overgaat in regen vriest het nog aan de grond. In zo’n geval spreken we over ijzel. De neerslag bevriest zodra dit de grond of een object raakt.

We moeten er dan ook rekening mee houden dat het in de nacht naar zondag en ook zondagochtend spekglad kan zijn door ijzel! Met name dieper landinwaarts, waar het allemaal wat langer duurt eer de kou is opgeruimd.

Hoe nu verder…

Zoals afgelopen weken al vaker te zien was in de weermodellen komen deze allen met zeer koude periodes op het eind (15 dagen vooruit) van de berekening. Ook in de laatste runs is dat beeld te zien.

Een enorme spreiding op termijn, al gaat het gros later voor té koud weer. Pluim: KNMI

De pluim van het Europese weermodel (ECMWF) toont vanaf zondag duidelijk hogere temperaturen, maar zelfs daar is de onzekerheid al vrij groot. Net als deze week lijkt de temperatuur ook volgende week na donderdag af te glijden naar waarden onder normaal.

We krijgen komende dagen dus met een winterse speldenprik te maken en afhankelijk van de exacte positionering van de verschillende druksystemen kan dit vanaf zondag weer voorbij zijn of nog wat langer aanhouden. Sneeuw lijkt er vooral zaterdag te vallen waardoor het winterse gevoel even compleet is.

Stephan van Loon

Stephan van Loon

Laat een reactie achter