In de vorige Winterupdate (nummer #5) speurden we de lange termijn af naar signalen die een langdurige episode van winterweer zouden inluiden. Tevergeefs, zo bleek, al lijkt de situatie op de ultralange termijn niet ‘op slot’ te zitten. Maar binnen de betrouwbare termijn van 5 dagen hebben we niet te maken met oostenwinden & vorst. De GFS 12z van vandaag toont t/m begin januari dan ook consequent westenwinden & depressies die vanaf de Oceaan worden aangevoerd:
GFS 12z: lagedrukgebieden boven de Atlantische oceaan brengen tot het einde van de betrouwbare termijn zacht weer en westenwinden. Vanaf +120 pruttelt het wintervuur wat, maar wordt al gauw gedoofd door het Azorenhoog en een noordelijke straalstroom. Animatie tot 120 uur: pic.twitter.com/gDMl2jeJOg
— Bliksemdetectie.nl (@bliksemdetect) 28 december 2017
Omslagfoto: Stephan van Loon; Weerkaarten: wxcharts.eu
Maar soms kan er een prikje tussenglippen die tijdelijk voor winters weer zorgt. En dat lijkt morgen ook te gebeuren. Kijken we naar de uitvoer van Harmonie vanaf morgen 12.00 uur ’s middags dan zien we dat er door de uren heen gestaag een sneeuwdekje groeit in het oosten en noordoosten van het land:
Een storing die morgen over ons land trekt voert zogeheten maritiem polaire lucht aan; het gaat dan om koude lucht vanaf zee. Tegelijkertijd trekt er een neerslagfront over ons land. Aan de voorzijde van dit neerslagfront is het morgen mogelijk enige tijd koud genoeg voor natte sneeuw. Op plaatsen waar het hard sneeuwt of waar de hoogte meezit (het gaat dan om bijvoorbeeld de Veluwe, of zoals je op de kaart ziet ook de regio rondom Arnhem en heuvels bij de Duitse grens) kan de sneeuw dan ook enige tijd blijven liggen.
Hoewel de verwachting van Harmonie voor 1 centimeter sneeuw gaat kan er hier en daar ook net iets meer vallen, circa 2-3 centimeter kunnen we dan ook niet uitsluiten.
Al gauw trekt echter zachte lucht het land binnen & is het gedaan met het kleine sneeuwdek:
Zoals het er nu naar uitziet houdt de intrede van zachte lucht aan tijdens oudjaarsdag en de jaarwisseling. Op oudjaarsdag lijkt er van tijd tot tijd redelijk wat regen te kunnen vallen (de kaart hieronder toont de verwachte hoeveelheid neerslag tussen 31 dec 0.00 uur en 1 jan 0.00 uur). Tijdens de jaarwisseling lijkt het ook zeer zacht te zijn: 8 tot 10 graden.
Daarna houdt zoals de GFS 12z run in de Tweet hierboven laat zien de invloed van lagedruk op de Atlantische Oceaan aan. Na de betrouwbare termijn lijkt het wintervuur wat te pruttelen, maar Koning Winter krijgt de motor niet aan de praat & al gauw lijkt lagedruk vanaf de Oceaan de boel weer in een houdgreep te hebben. Desondanks zijn het ontwikkelingen om in de gaten te houden – en dat gaan we dan ook zeker doen!
Een prettige avond nog gewenst 🙂
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.