Vanavond en vannacht vooral in het zuiden dichte mist met hinder voor het verkeer
Christian Versloot
Christian Versloot
28 mei 2018 16:43

Het houdt niet op deze periode. Hadden we gisteren te maken met felle regen- en onweersbuien, morgen lijkt het weer zo ver te zijn. Ik heb vandaag niet extreem veel tijd om een uitgebreide analyse te schrijven. Daardoor houd ik het redelijk bij de aandachtspunten en geef ik hieronder een inschatting voor wat we morgen kunnen verwachten.

Huidige stand van zaken in de atmosfeer

De huidige stand van zaken in de atmosfeer kunnen we beschrijven aan de hand van de analysekaart van 14.00 uur deze middag:

We zien boven Scandinavië een hogedrukgebied liggen dat bij ons een oostelijke tot zuidoostelijke stroming opzet. Het gevolg hebben we ook vandaag weer gemerkt: het is warm in ons land, met temperaturen van 30 graden of meer:

Vandaag is de atmosfeer dan ook al onstabiel. Hier en daar zijn er wat stapelwolken ontstaan, maar er ontbreekt een trigger om het echt op gang te helpen. De warmte is niet toereikend en er ligt ook geen dynamische forcering in de buurt. Later op de avond komt er een vore vanuit Frankrijk richting ons, die mogelijk in het uiterste zuiden en zuidwesten van het land nog voor onweer gaat zorgen. Dat is dan met name in de nacht naar dinsdag zo. De kans is echter wel behoorlijk klein!

Het aandachtspunt voor het onweer van morgen is echter het lagedrukgebied waar de vore tot behoort. Dat ligt momenteel boven het zuiden van Frankrijk, maar komt naarmate de tijd vordert steeds dichterbij. Laten we kijken hoe dat gaat worden!

De situatie morgen

Deze kaart beschrijft de luchtdrukverdeling morgen om 14.00 uur in de middag. We zien dat het lagedrukgebied inmiddels is doorgetrokken naar de meest westelijke punt van Frankrijk. Tegelijkertijd ligt er een zone van convergentie bij ons in de buurt. Dat is goed nieuws voor de onweersliefhebber, omdat op deze lijnen wind vanuit verschillende richtingen bij elkaar komt en de lucht dus gedwongen moet stijgen. Een dynamische trigger voor onweer! Check. Die is in de pocket.

Hoe onstabiel wordt morgen de atmosfeer? De guidance van het KNMI is daar erg duidelijk over:

CAPE-waardes zijn hoog, lokaal 2000-2500 J/kg.

Dat is erg goed nieuws dus. We hebben nu een aansteeklont en we hebben ook een hoeveelheid energie voor een vuurwerk. De vraag is echter nu: hoe dynamisch gaat dat vuurwerk worden? Wat voor dingen gaan we zien? We moeten daarvoor kijken naar de dynamiek.

En die lijkt weer aan de lage kant te zijn, net als gisteren. Met relatief weinig windschering lijkt het erop dat de uitermate dynamische verschijnselen zoals multicells en supercells achterwege blijven. De organisatiegraad is relatief laag. Volgens de guidance kunnen buien door de dynamiek die ze zelf produceren op den duur wel gaan clusteren.

Maar dat betekent niet dat er geen zwaar onweer op het programma staat. Dat lijkt zeker haalbaar en gelet op de rest van de parameters ook waarschijnlijk!

Wat we kunnen verwachten

Kort gezegd: single cells. Losse cellen die mogelijk kunnen gaan clusteren. Dat ziet er op het verwachte radarbeeld van morgen eind van de middag zo uit:

Behoorlijk fel zo te zien! Concreet als volgt:

  • Morgen vanaf het middaguur neemt de kans op het ontstaan van regen- en onweersbuien toe;
  • De atmosfeer is zeer onstabiel waardoor deze buien in korte tijd behoorlijk kunnen uitgroeien;
  • De organisatiegraad van de onweersbuien is laag, hierdoor ligt de focus vooral op neerslag en bliksemintensiteit;
  • 50 millimeter per uur is geen onrealistische inschatting, zo schrijft de KNMI guidance;
  • Er is kans op hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur.

Deze situatie lijkt sterk op die van gisteren. Toen hebben we ook allerlei zware verschijnselen gezien in met name het zuiden van het land. Nu lijken de buien echter grotere delen van Nederland aan te doen. Let morgen goed op, houd onze onweerradar goed in de gaten en zorg ervoor dat je veilig blijft.

En voor de liefhebbers: geniet ervan! 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter