We hebben afgelopen dinsdag een bijzondere onweersituatie meegemaakt. Een behoorlijk fel onweer trok over grote delen van het land. Het KNMI had code oranje afgegeven. Genieten voor ons, voor anderen wat minder. Het warme weer is echter niet verdwenen nadat het onweer overtrok. En dat kan maar één ding betekenen: de atmosfeer bouwt zich door onder andere de warmte telkens opnieuw onstabiel op. Vandaag hebben we dat al gezien met onweersbuien boven het land. Maar morgen, op nadering van een lagedrukgebied, kunnen er opnieuw onweersbuien ontstaan. Sommige daarvan zouden lokaal fel kunnen uitpakken.
De weerkaart hieronder beschrijft de luchtdruksituatie van 20.00 uur woensdagavond:
Te zien is dat het lagedrukgebied dat voor het onweer van gisteren heeft gezorgd inmiddels in de buurt van de Golf van Biskaje ligt. Er liggen in het noordoosten van Frankrijk en in het zuiden van Frankrijk twee zones van lagedruk, waar convergentie optreedt: lucht die van verschillende richtingen op hetzelfde punt uitkomt, waardoor deze wel moet stijgen – met buienvorming als gevolg. Ze zijn te herkennen aan de rode lijnen.
Morgen om 14.00 uur ziet de atmosfeer er volgens het KNMI als volgt uit:
Te zien is dat er een zone van lagedrukgebied boven België hangt die langzaam noordwaarts trekt. Op deze zone lijken onweersbuien te kunnen ontstaan. De trigger is namelijk aanwezig, en ook onstabiliteit is niet weinig met CAPE-waardes van 1500 J/kg en meer, aldus de guidance. Tegelijkertijd staat er ook meer windschering dan de afgelopen dagen, waardoor de buien beter georganiseerd voor de dag kunnen komen. De kans op grote hagel is dus ook groter dan afgelopen dinsdag. In combinatie met een hoge waterlading van de buien kan er ook veel neerslag vallen en moeten we de bliksemintensiteit in de gaten houden. Windstoten van 75 kilometer per uur, lokaal meer, zijn ook mogelijk.
Maar! Er is nog een maar. De guidance schrijft dat het dauwpunt rond de drempelwaarde schommelt waarna pas buien kunnen ontstaan. Als de buien morgen ontstaan, kunnen ze fel uitpakken, maar dat ze ontstaan is nog even een twijfelpunt. Daar kunnen we morgen pas meer over zeggen.
Voor de liefhebber, geniet ervan… en voor de rest geldt: nog even volhouden! 🙂
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.