Prima opbrengst bij omgedraaide chase

Maurice Hamming • dinsdag 4 juni 2019

Deze chase was voor Melle en mij (Maurice) een primeur. In de meer dan tien jaar dat wij al samen chasen is het voor het eerst dat Melle naast mij zit op de passagiersstoel! De taken waren eigenlijk altijd zo verdeeld dat Melle reed en ik navigeerde. Omdat Melle dit keer niet kon rijden waren de rollen eens omgedraaid. Maar dat maakte voor het eindresultaat van de chase helemaal niks uit!

Het begon allemaal rond 20.30 bij Melle thuis. Na de kaarten samen doorgenomen te hebben pakten we onze cameraspullen bij elkaar. We lopen naar de auto en stappen dus precies andersom dan gewend in. Tablets worden geïnstalleerd en de telefoons worden aan de laders gehangen. We kunnen vertrekken.

We draaien vanaf Drachten de A7 op en rijden eerst richting Heerenveen. Omdat er op dat moment op meerdere plekken verspreid in Nederland actieve buitjes hangen stellen we het keuzemoment uit tot bij Heerenveen. Eenmaal daar aangekomen kiezen we ervoor om naar het zuiden te rijden, richting de meest actieve bui op dat moment.

Bij Wolvega duiken we even de A32 af en stoppen bij de carpoolplaats. Hier bekijken we de kaarten weer en zien we dat de bui waar we op af reden begint in te zakken. En we zien dat er vlak bij ons een bui aan het ontwikkelen is! Snel stappen we weer in en rijden terug in richting van Heerenveen. Bij de afslag van Ter Idzard duiken we de snelweg weer af en zoeken snel een plek met vrij zicht richting het westen. We parkeren de auto langs een b-weg en stappen uit om alles op te bouwen.

De trigger op mijn camera doet weer goed zijn best en al snel heb ik een paar hele mooie ontladingen op foto. We staan qua regen helemaal perfect, in de verte zien we de flarden regen hangen onder de bui. Ideaal zo, buiten de regenzone toch prachtige ontladingen zien.

Inmiddels is kersvers Bliksemdetectie-teamlid Angelique op onze plek gearriveerd.  Zij zal de rest van de chase bij ons aansluiten. Inmiddels is de bui verder getrokken en is deze voor ons achter de bomen verdwenen. Aangezien de bui met een behoorlijke snelheid trekt is het moeilijk om daar weer voor te komen, dus we besluiten ons te focussen op een andere bui die vanuit het zuiden richting Hoogeveen gaat trekken. Op Google Maps zoeken we een plek op en stellen de navigatie in.

Onderweg houdt Melle de bui goed in de gaten. De rol van navigator vervult hij goed! De bui lijkt redelijk koers te houden, dus we rijden nog steeds de goede kant op. Eenmaal de snelweg af is het op zoek naar een plek met vrij zicht richting de bui. Zal je altijd zien dat je dan geen plek kan vinden zonder bomen. Maar uiteindelijk is het gelukt! We hebben een plek gevonden in de buurt van De Wijk. En we zien de bui voor ons langs trekken in de richting van Emmen.

Terwijl we staan te genieten van de flitsen voor ons merken we dat er ook flitsen achter ons vandaan komen! Dan moet je een keuze gaan maken, blijf je op de bui voor je of verplaats je de camera naar de andere bui. Omdat de bui voor ons begint in te kakken draaien we ons om en richten we ons op een bui die eigenlijk hetzelfde pad lijkt te volgen als de bui die we bij Ter Idzard hadden opgewacht. Een eindje van ons af dus op dat moment, maar nog steeds duidelijk te zien.

Toch trekt ook deze bui natuurlijk verder en we verkassen zo’n 650 meter, naar een plek met beter zicht op de bui. Ook al is de bui inmiddels al bij Groningen, we zien nog steeds de ontladingen duidelijk uit de wolken schieten. De camera’s doen lekker hun werk terwijl wij genieten van ons uitzicht.

En alweer begint het achter ons te flitsen. En weer draaien we de camera’s om. Maar dit keer kijken we ook op de radarbeelden om te checken of het een bui is die de moeite waard is om naartoe te rijden. Dit blijkt het geval, dus pakken we snel alles in en rijden we wat meer richting het oosten.

Dan komen we aan bij het laatste station van de avond: een landweggetje in de buurt van Klazienaveen. Hier zien we de bui die we op het oog hadden mooi voorbijtrekken. De camera’s klikken er nog steeds druk op los en ook hier hebben we weer een paar hele mooie flitsen gezien en op foto weten te zetten! We nemen afscheid van Angelique, die niet helemaal dezelfde kant op moet. En terwijl Melle en ik weer terugrijden richting Drachten nemen we de chasedag nog even rustig door. Een mooi compact rondje door het noorden van Nederland en een paar mooie foto’s geschoten, al met al een geslaagde dag!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?