In het zuidoosten langdurig regen, in de noordelijke helft enkele stevige (onweers)buien
Rick van der Burg
Rick van der Burg
2 mei 2024 09:36

Vandaag bevindt Nederland zich in een interessante setting die de potentie heeft om later op de middag onweersbuien te vormen. Ons land ligt momenteel in een warme en vochtige luchtstroom, en een uitgestrekt thermisch lagedrukgebied dat zich uitstrekt van Zuid-Engeland tot Zuid-Duitsland, trekt langzaam noordwaarts.

Terwijl dit lagedrukgebied zich over ons land beweegt, brengt het niet alleen warmte, maar ook een verhoogde hoeveelheid vocht mee. Deze mix van warmte en vocht zorgt voor voldoende potentiële energie die door onweersbuien kan worden benut.

Een ander belangrijk element van vandaag is het west-oost georiënteerde koufront dat zich ten zuiden van het lagedrukgebied bevindt. Dit koufront zal naar verwachting in de loop van de nacht het zuiden van Nederland bereiken en tegen morgen het noorden passeren.

Als we naar de modellen kijken zien we de eerste buien ontstaan halverwege de middag in Duitsland en België. Aan het einde van de middag trekken deze buien vanuit het oosten het land binnen. Deze buien zorgen potentieel voor veel overlast, blijf daarom vooral op de hoogte via onze social media kanalen.

Rick van der Burg

Rick van der Burg

Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.

Laat een reactie achter