Christian Versloot
Christian Versloot
14 januari 2018 19:45

We hebben de storm van 3 januari nog vers in ons geheugen, maar in de weerwereld zingt het alweer een aantal dagen rond: er lijkt een nieuwe storm op komst. Na een episode van rustiger weer onder invloed van hogedruk lijkt een lagedrukgebied van boven de Atlantische Oceaan de zaken flink op te gaan schudden.

Let op: we hebben inmiddels een update geschreven die de huidige stand van zaken beschrijft. Klik hier om naar deze update te gaan.

Er is zelfs kans op een zware storm, waarbij er zware windstoten kunnen optreden.

In dit artikel gaan we verder in op de situatie zoals deze door de weermodellen berekend wordt. Daarbij moeten we zeggen – en dat zullen we nog verder illustreren – dat de precieze details nog onbekend zijn & in de komende dagen kunnen veranderen (we blijven continu updaten, dus houd www.bliksemdetectie.nl goed in de gaten!).

Maar eerst een korte recap van de storm van 3 januari aan de hand van een verslag & foto’s van onze stormchasers:

Bron weerkaarten: wxcharts.eu

Tot en met donderdag: de opmaat naar storm

Als we momenteel op de weerkaart kijken, dan zien we een sterk hogedrukgebied in de buurt van de Baltische Staten liggen. Het hogedrukgebied zet bij ons een stroming op uit het zuidoosten, maar écht koude lucht komt niet meer deze kant op. Het lagedrukgebied dat je al helemaal in de linker bovenhoek van deze kaart ziet liggen gaat namelijk de macht overnemen boven Europa.

Op dit moment is in Zeeland de wind al naar het zuiden aan het draaien. Die draait nog iets verder door en naar verwachting waait er morgen een zuidwestelijke wind.

Daarmee komt ook slechter weer naar Nederland toe. Morgen begint de dag nog enigszins goed, maar al gauw neemt vanuit het westen de bewolking toe. Later op de dag, en al in de middag, valt er vanuit het westen buiige neerslag.

Op woensdag natte sneeuw

De lagedruk brengt woensdag opnieuw neerslag naar ons land. Dinsdag valt deze net samen met een teug zachte lucht vanuit het zuiden, maar op woensdag brengt het lagedrukgebied weer tijdelijk koelere lucht naar ons land. Met name in de nacht van dinsdag naar woensdag kan de temperatuur net iets boven het vriespunt uitkomen.

Het gevolg is dan ook dat er sneeuw in de kaarten staat. Naar verwachting gaat de sneeuw wel in de vorm van natte sneeuw vallen, maar de fotografen kunnen mogelijk hier en daar weer een aantal leuke plaatjes maken op woensdag:

Dan gaan we nu door naar donderdag.

De stormdag: donderdag 18 januari

Op dezelfde kaart van woensdag zien we op de Atlantische Oceaan een lagedrukgebied tot ontwikkeling komen:

Dat diept in de 24 uur die daarop volgen heel snel uit. Dat betekent dat de luchtdruk in korte tijd zeer snel af gaat nemen. Als gevolg daarvan is er dus een groot drukverschil tussen de hogedrukgebieden en dit lagedrukgebied, met als gevolg dat er een sterk windveld gaat ontstaan. De kracht van het laag wordt wel geïllustreerd door de volgende weerkaart, die de situatie berekent voor a.s. donderdag om 7 uur Nederlandse tijd:

Komt bovenstaande situatie uit, dan gaat eea grofweg zo verlopen: woensdag neemt vanaf de vroege ochtend de kracht van de wind snel toe. Met name in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied kan het even gaan spoken, met windkracht 9 (storm), hier en daar windkracht 10 (zware storm als dat een uur aanhoudt). Ook de windstoten zijn niet mis: in dezelfde gebieden kunnen er volgens de huidige berekeningen windstoten van meer dan 120 kilometer per uur optreden.

TIP: houd dan ook goed onze pagina met waarschuwingen in de gaten, waar we continu de geldende KNMI-waarschuwingen updaten.

In het westen en zuidwesten zal het minder hard spoken. Storm is daar echter niet uitgesloten, evenals windstoten tot 105 kilometer per uur. Op de weerkaart ziet dat er zo uit (de eerste kaart toont de kracht van het windveld – donkerrood is 9 Bft, paars is 10 Bft; de tweede windkaart zijn de windstoten tijdens de piek van het windveld):

Maar dat zijn slechts de berekeningen van het Amerikaanse weermodel GFS. Wat doet het Europese weermodel ECMWF en kunnen we deze berekeningen daaraan staven? Zet GFS (links, en hierboven gebruikt) maar eens uit tegen EC (rechts) en zie het verschil:

EC berekent het laag veel noordelijker in en houdt dit de laatste runs vol. Dat heeft een impact op het windveld, en in het geval van EC zou de storm dan ook minder fel worden. Precies hierom kunnen we nog niet met zekerheid zeggen wat de kracht is van de storm aanstaande donderdag, maar er lijkt zeker iets op stapel te staan. In het geval van de Amerikaan krijgen we mogelijk opnieuw zware storm in het noordelijk kustgebied, met windstoten boven de 120 kilometer per uur.

Maar het is de komende dagen afwachten hoe het precies uitpakt. Uiteraard houden we het in de gaten & komen we terug bij nieuwe updates en actualiteiten.

Na de storm: wat doet de lange termijn?

De winterliefhebber houdt natuurlijk goed de langetermijnverwachting in de gaten. Zo’n storm kan een behoorlijke opschudding veroorzaken. Maar volgens de pluim leiden de ontwikkelingen op de lange termijn niet bepaald tot winterweer – en blijven we grofweg rond gemiddeld schommelen:

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter