Christian Versloot
Christian Versloot
15 januari 2018 20:27

Gisteren schreven we er al over: het wordt na een episode met hogedruk tijd voor actie in de tent. Het wordt onstuimig en gisteren berekenden de weermodellen een kans op zware storm voor aanstaande donderdag.

Let op: we hebben inmiddels een update geschreven die de huidige stand van zaken beschrijft. Klik hier om naar deze update te gaan.

Inmiddels zijn we echter weer een dag verder en hebben we hopelijk te maken met weer een stukje consistentere berekeningen. In deze analyse gaan we dan ook kijken naar hoe de berekeningen ervoor staan in de verschillende weermodellen, maar ook hoe ze met elkaar samenvallen. Ook geven we de zwakke kanten van de berekeningen aan, dus waar er nog dingen zouden kunnen gaan wijzigen.

Op naar de weerkaart van vandaag.

De uitgangspositie tot donderdag: kans op onweer & natte sneeuw

Als we nu op de weerkaart met daarop de temperatuur kijken dan zien we het volgende:

In het westen is zachte lucht ons land binnengetreden. Kijken we naar de windrichting, dan zien we dat in het westen de wind uit het westen en zelfs deels westnoordwesten waait. Hoe dat kan kunnen we zien aan de weerkaart die de actuele positie van hoge- en lagedrukgebieden toont (ok, voor 22 uur Nederlandse tijd dan – op basis van het Amerikaanse weermodel):

Bron weerkaarten: wxcharts.eu

Een lagedrukgebied in de buurt van IJsland heeft ervoor gezorgd dat de wind bij ons naar het westen is gedraaid (de isobaren, de witte lijntjes op de kaart volgend) – waardoor nu tijdelijk zachte lucht boven ons land hangt. Ook is sinds gisteren de wind goed aangetrokken en is de luchtdruk behoorlijk gedaald:

Op de gekleurde kaart hierboven zie je eveneens dat een paarse stroom uitzakt boven de Atlantische Oceaan. Daarvoor ligt een blauwe stroom lucht – en die trekt vanaf morgen over ons land. De bovenluchten zullen als eerste afkoelen en het gevolg daarvan is dat er morgen regelmatig buien vallen, waarbij ook onweer kan voorkomen. Het wordt ca. 4 graden.

TIP: volg bij onweer ook onze fullscreen onweerradar.

In de nacht naar woensdag kan de temperatuur dicht in de buurt van het vriespunt terechtkomen of daar net onder komen te liggen. Woensdag overdag kan er van tijd tot tijd natte sneeuw voorkomen bij de buien die ook dan weer over ons land gaan trekken. Met 4 graden is het waarschijnlijk niet genoeg voor droge sneeuw, al laat GFS wel een sneeuwdekje ontstaan (zie kaart hieronder – maar ik denk dat dat lichtelijk overdreven is). Wel kan er ook op woensdag weer hier en daar onweer voorkomen bij de buien.

Donderdag a.s. volgens de laatste berekeningen

Morgenavond zien we dan op de weerkaart helemaal aan de andere kant van de Atlantische Oceaan (en helemaal links op de kaart) een lagedrukgebied ontstaan dat volgens de laatste berekeningen op donderdag a.s. voor flink wat ‘herrie’ gaat zorgen:

Laten we dan even fast forward maken en kijken naar hoe de donderdagochtend eruit ziet. Dit is het beeld voor respectievelijk 04.00 uur en 13.00 uur Nederlandse tijd (van het Amerikaanse en het Europese model). In beide gevallen ligt er een lagedrukgebied met ongeveer dezelfde kracht op dezelfde ‘hoogte’ – alleen ligt het laag bij de Europeaan een stuk meer naar het oosten (logisch, want we zijn dan al 9 uur verder):

Windkracht 9 of 10?

We zien dat ten opzichte van de berekeningen van gisteren het laag een stuk zuidelijker wordt ingetekend. Tegelijkertijd zien we dat het windveld daardoor wat minder ‘goed’ (het is natuurlijk bij storm een relatief begrip wat goed is en wat niet goed is) uit de verf komt. Dat betekent ook dat volgens de laatste berekeningen het zwaartepunt elders komt te liggen:

De laatste berekeningen melden ons dus dat het noordelijk kustgebied redelijk wordt ‘gespaard’. Het westelijk kustgebied krijgt nu echter de volle laag – al is die laag iets minder vol dan gisteren. Volgens de Amerikaan komt de windkracht niet verder dan 9 – gewone storm. Maar ARPEGE, een fijnmaziger Frans model, komt nog wel met windkracht 10 aan de kust:

Dan wordt ook meteen het noordwestelijk kustgebied ‘meegenomen’, evenals het IJsselmeer. De storm zwakt dan boven het noordelijk kustgebied af:

Het ICON-weermodel gaat dan weer voor een wat zwakkere storm (wel ruim 9 Bft) met het zwaartepunt in het noordwestelijk kustgebied:

Windstoten van hoeveel kilometer per uur…?

Tja. En dan de windstoten, die vaak venijniger zijn dan de stormkracht zelf. We gaven vanochtend op Facebook aan dat windstoten boven de 120 kilometer per uur reëel zijn. Maar het ICON-weermodel presenteert zojuist windstoten van 180 kilometer per uur (!) aan de noordwestkust, vlak boven zee – maar ook op een klein deel van de Nederlandse kust.

Ik vermoed dat dit behoorlijk overdreven is, maar het toont wel de kracht die eventuele uitschieters kunnen hebben. Ook ARPEGE berekent de zwaarste windstoten boven het noordwestelijk kustgebied, en dan wel boven zee – maar ook aan de kust uitschieters van ruim 130 kilometer per uur. GFS gaat echter voor minder felle windstoten (en dat komt door een zuidelijkere uitgangspositie) en berekent de windstoten vroeger op de dag & qua zwaartepunt voor het zuidwestelijk kustgebied: tot 120 kilometer per uur.

Conclusie

Het is een lastige uitgangssituatie, omdat we niet precies weten wat het lagedrukgebied gaat doen. Komt het zuidelijker uit zoals in de laatste paar berekeningenseries geschetst, dan wordt het windveld zwakker – maar dan is de kans op 9 Bft, storm, nog zeker reëel. Uitschieters in windstoten gaan dan tot 120 kilometer per uur. Komt het noordelijker uit (en volgen we de kracht die ICON en ARPEGE deels schetsen), dan zijn windstoten van 130 kilometer per uur of meer ook goed mogelijk, evenals zware storm (windkracht 10 een uur lang).

Het blijft dus nog even afwachten 😉 Het klinkt misschien vervelend dat afwachten keer op keer (hier vind je een goede uitleg waarom), maar dat is nu eenmaal het probleem met deze voor extreem weer nog relatief lange termijn. We hebben jullie hopelijk wel zo op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken in de weerkaarten…evenals de onzekerheden. Laten we hopen dat de storm meevalt – dat scheelt in ieder geval een hoop schade! 🙂

Handige pagina’s voor tijdens een storm

Op Bliksemdetectie hebben we een aantal handige pagina’s die je kunt raadplegen tijdens slecht weer, in dit geval storm:

  • Het kan allereerst handig zijn om de waarschuwingen in de gaten te houden. Wil je niet continu kijken? Volg ons dan op Twitter of geef een like op Facebook. We laten je daar binnen een paar minuten na het afgeven van een waarschuwing weten dat er gevaarlijk weer dreigt.
  • Wil je weten hoe ward het waait? Bekijk dan de windkracht of windstoten.
  • En aan het einde van de dag even checken wat de zwaarste windstoot was bij jou in de buurt? Bekijk dan de maximale windstoten.

Uiteraard gaan we je de komende dagen weer informeren & blijven we de situatie nauwgezet volgen! Wil je in de tussentijd zelf bijdragen aan de stormverwachting? Je reactie is welkom 🙂 Gebruik de discussiebox hieronder en laat ons jouw mening weten.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter