Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
4 april 2018 08:29

Het was gisteren al raak: er trok een aantal regen- en onweersbuien over het land. De luchten betrokken hier en daar behoorlijk en het leek erop alsof de bui flink zou losbarsten…maar er bleek alleen regen in te zitten. In Friesland daarentegen was het wel raak: stormchasers Melle van der Werff en Jannie Alkema stonden bij Marsum en zagen hoe een onweersbui een fraai aantal flitsen produceerde.

Vandaag echter is er wederom een kans op een aantal onweersbuien; de buien van vandaag lijken zelfs mogelijk een ietwat zwaarder kaliber te kunnen krijgen dan die van gisteren.

In dit artikel behandelen we de huidige stand van zaken in de weerkaarten alsmede wat we mogelijk van de onweersituatie van vandaag kunnen verwachten. Laten we wel voorop stellen dat het seizoen pas net is begonnen, en de buien dus niet zo zwaar zullen zijn als die we in reguliere onweersituaties (die in de zomer) aantreffen. Maar desondanks is het voor de onweerliefhebber even de aandacht waard!

Lagedrukgebied bij de Britse Eilanden

Als ik als onweerliefhebber die kop lees, word ik vrij snel enthousiast. Een lagedrukgebied bij de Britse Eilanden betekent in het lente- en zomerhalfjaar namelijk dat er een zuidelijke stroming wordt opgezet, waarbij er vaak zachte (of in de zomer hete), en misschien zelfs vochtige lucht wordt aangevoerd naar onze regio. Combineer dat met de dynamiek van het lagedrukgebied, en vaak ontstaan er een aantal regen- en onweersbuien.

Sterker nog, dit is de manier waarop de meeste zware onweerscomplexen in de zomer tot ontwikkeling komen: via een dynamische situatie.

Als we de weerkaart voor vandaag erbij pakken dan zien we ook een dergelijke situatie ingetekend staan:

Als je goed kijkt, dan zie je Nederland tussen een warmtefront (de rode lijn met halve bolletjes) en een koufront (een blauwe lijn met driehoekjes) in liggen. De kaart hierboven is overigens voor 13.00 uur Nederlandse tijd. Maar wat het betekent is als volgt: we zitten in een warm deel. Het warmtefront trok over en laat een groot deel van Nederland tijdelijk in een warme en ietwat vochtige luchtmassa bevinden.

Hierdoor neemt de onstabiliteit in de atmosfeer toe. De CAPE, een maat voor deze hoeveelheid, slaat uit naar de 500 J/kg; een hoeveelheid die toch redelijke onweersbuien kan produceren mits ze ontstaan. De MUCAPE, de most unstable CAPE, gaat hier en daar zelfs richting de 1000 J/kg.

Rest de vraag: is er een trigger aanwezig die voor onweersbuien kan zorgen?

En zoals je uit de titel van dit artikel hebt kunnen afleiden, is het antwoord op die vraag ja 🙂

In de warme sector (zie hierboven) en vlak voor en misschien ook op het koufront gaat er vanmiddag een flink aantal buien ontstaan. Sommige van deze zullen onweersactiviteit gaan vertonen, en weer een klein aantal daarvan kunnen uitgroeien tot felle exemplaren. Als voorbeeld: gisteren hebben we al een bui gezien met wolkentoppen tot 9 kilometer; dat is redelijk hoog voor de tijd van het jaar.

De verwachting is dan ook dat er in de middag een aantal buien gaan ontstaan, gevolgd door een nieuw aantal buien in de avonduren. Let dan ook op als je naar buiten gaat of de weg op moet. Hoe? Misschien heb je wat aan ons artikel over het herkennen van onweersbuien.

Ik wens je een goede woensdag toe! 🙂

De kans voor jouw woonplaats en meer handige links

Bekijk de volgende handige links en blijf vandaag volledig op de hoogte:

  • De onweerradar van Bliksemdetectie biedt je een overzicht van actueel onweer in Nederland;
  • De pagina met kans op onweer toont je wat de kans op onweer is voor bijna alle plaatsen in Nederland;
  • Voor de expert: bekijk ook de ESTOFEX-verwachting.
Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.