We behandelen in dit artikel de onweerparameter Lifted Index die gebruikt kan worden bij het opstellen van een onweersverwachting.
Lifted Index (LI) is één van de meestgebruikte onweerparameters binnen de meteorologie in het algemeen en de verwachtingen van Nederlandse stormchasers in het bijzonder. De parameter kan worden gebruikt om de onstabiliteit van de grenslaag te meten ten opzichte van hoger gelegen luchtlagen. Hij kan daarom gebruikt worden bij het opstellen van een onweersverwachting.
De Lifted Index beschrijft het verschil in temperatuur tussen een adiabatisch stijgend luchtdeeltje op het 500 hPa-drukvlak en de omgevingstemperatuur op hetzelfde drukvlak.
Het 500 hPa-drukvlak ligt op circa 5,5 kilometer hoogte in de atmosfeer.
Aangezien de Lifted Index een temperatuursverschil beschrijft wordt de Lifted Index uitgedrukt in graden Celcius.
Als je vanaf een sounding of progtemp, een Skew-T-diagram dus, de Lifted Index zelf wilt aflezen zonder dat de parameter ingetekend of benoemd is, dan zul je eerst een begrip moeten ontwikkelen voor hoe een deeltje stijgt. Dat gebeurt aan de hand van een adiabatisch proces. Een adiabatisch proces kan grofweg worden gedefinieerd als:
Een proces binnen een gas of vloeistof waarbij geen warmte-uitwisseling met de omgeving plaatsvindt.
Het is belangrijk om een goed begrip te hebben van een adiabatisch proces, wil je de Lifted Index kunnen uitrekenen. We hebben daarom in een apart artikel beschreven wat zo’n proces is, waarom het in de meteorologie een belangrijk element is en hoe het werkt.
Als je begrijpt wat een adiabatisch proces is kun je door naar de stap ‘Lifted Index berekenen’. Heb je geen interesse in het berekenen van de Lifted Index maar wil je weten hoe het gebruikt kan worden, wat de valkuilen zijn en in hoeverre de Lifted Index van belang is bij onweersituaties in Nederland, dan kun je het lezen over adiabatische processen en het berekenen van de Lifted Index overslaan.
Op het Skew-T-diagram rechts is een verwachte verticale doorsnede van de atmosfeer te zien, die een potentieel zware onweersituatie beschrijft. Onderin het diagram zie je bij de samenvatting van verschillende parameters dat de Lifted Index -9 graden Celcius bedraagt.
Dat is in dit geval dus lekker makkelijk aflezen. Maar het kan natuurlijk zijn dat je een traditioneler Skew-T-diagram voorgeschoteld krijgt. Dan zijn de afgeleide waarden niet reeds op het diagram zichtbaar gemaakt in getallen en moet je zelf aan de slag om de Lifted Index te berekenen.
Maar hoe doe je dat?
Hier heb je dus je kennis over adiabatische processen voor nodig en algemene kennis over een Skew-T-diagram. Hier een korte herhaling met alleen de noodzakelijke elementen:
Goed, we zijn weer bij 🙂 En voor wie dit te snel gaat is het aan te raden om het artikel over adiabatische processen nogmaals goed door te lezen, dan moet het uiteindelijk lukken. Vragen mogen in de comment box hieronder worden gesteld.
Door de volgende stappen uit te voeren kun je de Lifted Index berekenen op een Skew-T-diagram. We hebben het diagram van hierboven ingetekend aan de hand van het hieronder genoemde stappenplan. Dat vind je er dus direct bij, zodat je het direct na kunt doen met een ander Skew-T-diagram. De stappen:
Nogmaals, ter referentie: de Lifted Index wordt gemeten in graden Celcius. De LI op onderstaande grafiek is dus -9 graden Celcius.
Hoe je Lifted Index kunt gebruiken? Lees dan verder onder het diagram.
(tekst gaat verder onder het diagram)
Lifted Index kan gebruikt worden om de onstabiliteit van de onderste lagen van de atmosfeer in te schatten, geredeneerd vanuit het 500 hPa-drukvlak. Een negatieve Lifted Index signaleert dat de onderste lagen van de atmosfeer onstabiel zijn, geredeneerd vanuit het 500 hPa-drukvlak. Het is dus ook een indicatie voor de kracht die een onweersbui kan krijgen zodra hij ontstaat. Hoe lager de Lifted Index, hoe onstabieler de atmosfeer is opgebouwd, en hoe krachtiger een onweersbui kan worden als hij ontstaat.
Deze tabel met referentiewaarden kan gebruikt worden voor de Lifted Index:
Waarde Lifted Index | Onstabiliteit atmosfeer |
0 of hoger | Atmosfeer is stabiel |
0 tot -4 | Lichte onstabiliteit |
-4 tot -7 | Hoge onstabiliteit |
-8 of lager | Zeer hoge onstabiliteit |
Voor dit artikel hebben we gebruikgemaakt van de volgende bronnen. Je kunt ze gebruiken als je aanvullende informatie nodig hebt voor dit onderwerp.
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.