Er is sprake van een klassiek dynamisch onweerspatroon boven ons land. Dat betekent dus dat er een lagedrukgebied in de buurt van de Britse Eilanden ligt dat er samen met een hogedruk boven het Europese vasteland voor zorgt dat er een zuidelijke stroming op gang komt, met warme lucht als resultaat.
En inderdaad: gisteren hebben we daar al iets van gezien. De temperatuur liep op verschillende plaatsen op tot boven de dertig graden. Tegelijkertijd trok het hogedrukgebied zich een beetje terug, waardoor de storing grip kon krijgen op het weer boven Nederland. Dat was voor de onweersliefhebber gunstig, want gisteren trokken er al lokaal felle buien over ons land.
Maar het houdt niet op. Ook voor dinsdag staan er zoals het er nu naar uitziet weer stevige buien op het programma. In deze analyse neem ik je mee naar de uitgangspositie van morgen en werpen we een blik op de verschillende weermodellen.
UPDATE 23:10 – De nieuwste ESTOFEX forecast is binnen met een
level 2 status.
UPDATE 22:10 uur – 🚨⚡ De laatste run van het AROME-weermodel van de onweerssituatie van morgen. We zien buien vanaf het middaguur met de intrede van een fors onweerscomplex tegen de avond. Houd www.bliksemdetectie.nl/radar zeer scherp in de gaten morgen!
Om uit te leggen waar een en ander vandaan komt, gebruik ik graag de weerkaarten van het KNMI. De prognosekaart die je hieronder ziet, is opgesteld aan de hand van de berekeningen van het Europese weermodel. Dat is één van de standaardmodellen die gebruikt wordt door weerlieden en biedt over het algemeen een behoorlijk accuraat beeld.
Wat ik daarop zie is een geavanceerde variant van het klassieke onweerspatroon. Deze kaart bevat overigens de berekening voor morgen om 14.00 uur Nederlandse tijd (12 UTC). Het hogedrukgebied is zich nog wat meer aan het terugtrekken maar geeft zich nog niet gewonnen; vandaar zien we een overgangszone boven het Europese vasteland. Maar interessanter is de lagedruk die zich boven de Britse Eilanden manifesteert. We zien daar twee dik blauw gedrukte lijnen. Dat zijn troggen, uitlopers van het lagedrukgebied. En op dergelijke troggen vinden vaak stijgende luchtbewegingen plaats doordat lucht uit verschillende hoeken met elkaar botst, waarna het enkel omhoog kan.
Met dit patroon zou je maar een beetje warmte en vocht moeten hebben en er kan sprake zijn van een eventueel explosieve situatie.
[ad]
Zeker in het oosten en zuidoosten van het land lijkt daar morgen wel redelijk sprake van te zijn. Op de weerkaart hierboven zien we dat dankzij het lagedrukgebied dat in het noorden van Frankrijk ligt, lucht van het continent onze kant op komt waaien. En dat vertaalt zich naar temperaturen die morgen in het oosten en zuidoosten tussen de 24 en 28 graden uit kunnen komen:
Het westen en noordwesten lijken te maken te krijgen met lagere temperaturen. Maxima van 21 tot 23 graden lijken daar aan de orde te zijn.
Zeker in het oosten en zuidoosten kunnen CAPE-waardes oplopen tot ergens tussen 1000 en 2000 J/kg. Desondanks mogen we het westen niet uitsluiten. De laatste berekeningen laten een toenemende onweerskans zien voor het westen. De onzekerheid is echter groot.
Bron: WxCharts.com
Op zich is er dus zeker sprake van onstabiliteit. Ook is er sprake van een trigger. Een behoorlijke onweerskans dus! Maar wat kunnen we zo ongeveer verwachten?
[ad]
De guidance van het KNMI schrijft het volgende:
Hagel is zeer waarschijnlijk, en frequent onweer. Kans op meer dan 50 ontladingen/5 min is 60-70% in het oosten, kans op meer dan 100 ontladingen in 5 min is ca. 50%.
Bron: KNMI Guidance
En dat ziet er dan zo uit, morgen Nederlandse tijd:
Een belangrijk punt hierbij is dat we er wel voor moeten waken de buien nog niet te veel te ‘pinpointen’ op een bepaalde locatie.
Het lijkt er op dat dus de gehele zuidelijke helft van Nederland en het oosten, en voor een deel het midden met felle onweersbuien te maken kan krijgen. De buienkans lijkt morgen vanaf het einde van de middag significant toe te kunnen nemen. Ze kunnen gepaard gaan met hagel en de bliksemintensiteit kan in sommige buien hoog zijn. Ook kan er sprake zijn van forse windstoten, maar daar is in de modellen nog enige onzekerheid over. Sommige modellen laten uitschieters zien tot 150 kilometer per uur tijdens een felle bui, maar we moeten die zeer voorzichtig interpreteren. Windstoten van 100 kilometer per uur zijn realistischer.
Kortom: het wordt morgen nowcasten. Hoe ga jij van het onweer genieten? Laat het gerust weten in onze reacties hieronder. We zijn heel benieuwd! 😊
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.