Sinds vanochtend geldt er code oranje voor heel Nederland, met uitzondering van de Waddengebieden. Het is namelijk extreem warm, al viel dat vandaag nog een beetje mee met maximumtemperaturen van ‘maar’ 34 graden.
Waardoor de extreme warmte onze kant op is gekomen is de afgelopen dagen wel duidelijk geworden in een serie blogs. In deze beschrijven we wat we voor de komende dagen op de kaarten zien staan. Dat is eerst: extreme hitte. Maar daarna: ook al is het nog heel onzeker, een kans op regen en onweer. In deze blog onze eerste analyse 👇
Allereerst de komende dagen. Die worden zoals het er nu naar uit ziet behoorlijk heet. Dat begon vandaag al, met een maximumtemperatuur van ruim 34 graden in het zuiden van het land. Op de Wadden was het nog goed toeven, met op Terschelling een maximumtemperatuur van 25,2 graden. Dan weet je waar je vandaag had moeten zijn!
Dit alles heeft te maken met een hogedrukgebied dat momenteel boven het noordwesten van Duitsland ligt, vlakbij de grens met Nederland.
Dankzij dit hogedrukgebied waait bij ons de wind uit het zuidoosten – volg de zogeheten ‘isobaar’, de blauwe lijn in onderstaand diagram maar, om te bepalen waar de lucht vandaan komt.
Allereerst wordt vanaf het westen van Spanje hete lucht langs een reeks lagedrukgebieden omhoog gezogen, die vervolgens door de stroming van het hogedrukgebied wordt opgepikt.
En die opmaat van hete lucht ziet er als volgt uit op 1,5 kilometer hoogte – bron: wxcharts.com.
Concreet betekent dat het volgende. Op woensdag kan het op verschillende plekken 36 tot 38 graden worden. De kans daarop is het grootst in het zuidoosten van het land. Ook in het noordwesten is het warm, maar met 32 tot 35 graden is het daar gelukkig iets koeler.
[ad]
Donderdag wordt een extreem warme dag. Er zijn weermodellen – het ARPEGE-model, bijvoorbeeld – die de temperatuur laten oplopen tot 42 graden. Dat wordt vooralsnog echter niet ondersteund door andere modellen, die tot 38 graden gaan. Zie de weerkaarten hieronder voor de voorbeelden – bron: wxcharts.com. Toch valt een en ander tegelijkertijd niet uit te sluiten en zou het zomaar net iets warmer kunnen worden dan die 38. In dat geval wordt het naast een hete ook een spannende dag voor de weerliefhebber. Als het warmer wordt dan 38,6 graden, dan is het alltime temperatuurrecord voor Nederland uit 1944 aan diggelen geslagen. Wij zijn benieuwd! 😯🥵
Dergelijke hitte houdt in de buurt van ons land nooit lang aan, zo lijkt het. In de maanden mei en juni zien we in mijn ervaring vaak dat een laag bij de Britse Eilanden ervoor zorgt dat een zuidelijke stroming wordt afgekapt, vaak met stevige onweersbuien als gevolg.
Maar er is ook nog een ander type setting dat ook voor onweersbuien kan zorgen: een thermisch lagedrukgebied. Dat is een lagedrukgebied dat zich alleen in de onderste lagen van de atmosfeer uit en ontstaat door grootschalige stijging van lucht. Die lucht op zijn beurt stijgt doordat het extreem warm is. En laten we nu net die uitgangspositie hebben de komende dagen.
Op het moment dat we de weerkaart met daarop de druk aan de grond bekijken voor komende vrijdag 20.00 uur, dan zien we het lagedrukgebied duidelijk in beeld – samen met een aantal convectieve ‘vlekken’ – potentieel onweersachtig weer dus:
Het is eigenlijk nog nét iets te vroeg om naar de vrijdag te kijken omdat de grofmazige modellen nog niet beschikbaar zijn. De modellen die er al wel zijn tonen een situatie waarin er toch het een en ander aan CAPE en dus onstabiliteit aanwezig lijkt te zijn – bron wxcharts.com:
De meerdaagse-guidance van het KNMI schrijft er het volgende over:
De vrijdag is t.o.v. de 12 UTC run opgewarmd. Doordat de meeste leden het thermische laag vanuit Frankrijk langzamer naderbij laten komen blijven we ook vrijdag nog waarschijnlijk in de zeer warme lucht met mogelijk ook dan nog maxima van 35°C of hoger. Wel neemt later op vrijdag de kans op enkele stevige regen- en onweersbuien toe.
Bron: KNMI guidance meerdaagse
De meeste CAPE lijkt dan toch voor het zuidoosten en de oostelijke helft van het land te zijn. Dat laat ook de pluimverwachting van het Europese model zien, al blijft de spreiding groot:
Maar goed – laten we het westen niet uitsluiten, en laten we de huid nog niet verkopen voordat de beer geschoten is.
Het is namelijk nog hoogst onzeker, dat onweer, en het kan nog alle kanten op. Daar hoort óók bij dat het helemaal niet tot onweer komt. Het is dus belangrijk (echt waar 😄) om het nog even aan te zien. Maar we willen de kans al wel graag benoemen.
Dan rest mij de laatste vraag: hoe sta jij tegenover een nieuwe onweersavond? Zie je het zitten of heb je er stiekem toch geen zin in? Laat gerust een reactie achter en vertel ook waarom – we zijn erg benieuwd 😉👇
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.