Soms zit het gewoon allemaal niet mee boven Nederland en de afgelopen paar dagen waren het perfecte voorbeeld. Bij de onweerliefhebbers en teamleden van Bliksemdetectie.nl ontstond er eerst al enige frustratie dat het op woensdag niet tot zwaar onweer kwam, want – even de gevaren en potentiële schade weggedacht – een goed zwaar bliksemspektakel wil niemand missen! Maar goed, dat gebeurt zo nu en dan.
De dagen daarna ontstonden er ook regelmatig fikse regen- en onweersbuien. Zo ook op zaterdag 22 juli 2017. Maar op het radarbeeld hieronder is al wel te zien wat er gebeurde: boven Nederland was er hier en daar wat gesputter, maar net over de grens in Duitsland ging het los. Twee cellen die in de buurt van Twente en de rest van Overijssel ontstonden explodeerden toen ze eenmaal de grens over waren; dankzij één van mijn weercollega’s weten we inmiddels dat de bui in Nederland elevated was en eenmaal over de grens van voeding vanaf de grond kon profiteren. Dat verzwaart een bui enorm, en dat was te zien.
De cel die bij Enschede over de grens trok kreeg uiteindelijk kenmerken van een supercell en heeft in het noordwesten van Duitsland flink huisgehouden. Stormchaser Melle was inmiddels net klaar met werken en twijfelde wat hij zou doen. Uiteindelijk is hij samen met Jannie vanuit Drachten naar het oosten gereden om in de provincie Groningen de grens met Duitsland over te steken. Het was al wel bekend dat hij nooit meer voor de bui uit kon komen, want daarvoor gingen de cellen te snel en waren ze al te dichtbij. Wel waagden Melle en Jannie het erop om te kijken of ze aan de achterkant nog een mooi bliksemspektakel konden fotograferen.
Uiteindelijk hebben ze de keuze gemaakt om de bui te pakken die op het radarbeeld al boven de Noordzee ligt. De supercell die uitgroeide uit de bui van Enschede ligt rechts in beeld, en is op dat moment al aan het afzwakken. Een goede keuze dus, al is het tijdens een chase nooit helemaal duidelijk wat het resultaat van je keuzes gaat zijn en of je ervoor beloond wordt. Soms gebeurt precies het tegenovergestelde, bijvoorbeeld op 29 mei waar Melle, Maurice en Christian eerst richting Duitsland reden om net over de grens erachter te komen dat de buien als een pudding in elkaar zakken. Risico van het vak zeggen we dan maar!
De cel in Duitsland trok steeds verder noord en uiteindelijk is het het niet meer waard om foto’s te maken. Ook kun je er moeilijk achteraan blijven rijden, omdat je dan een speedboot moet hebben aangezien de bui de zee op trok. Daarom hebben Melle en Jannie de radar opnieuw onder de loep genomen en toen bleek dat ter hoogte van Emmen een fikse onweersbui was ontstaan. Melle en Jannie zijn vervolgens in de auto gestapt en hebben zich gepositioneerd ter hoogte van Bunde (Duitsland). Daar hebben ze de bui van Emmen onderschept, wat ook nog voor een aantal fraaie foto’s zorgde.
Hoe dan ook, hieronder vind je de foto’s van zaterdag 22 juli, gemaakt door Melle van der Werff in de buurt van Rorichmoor (Duitsland) en Bunde (Duitsland). Vind je het mooie foto’s? Dan waarderen we het als je ze deelt via jouw sociale kanalen. Dat kan via de knoppen bovenaan 🙂
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.