Daar zijn we weer! We hebben een paar mooie dagen achter de rug, met dagen waarop we de twintig graden ruimschoots hebben overschreden. Ondanks de situatie met het coronavirus was het voor velen toch best wel genieten geblazen…en ook ik heb genoten van het zonnetje, tijdens het werk, maar ook tijdens de wandeling! Het vergt wat planning, vroeg je bed uit om een lange tocht te kunnen maken zonder de halve stad soms tegen te komen – maar goed, dat hoort er bij zullen we maar zeggen….
Dan door naar vandaag. Vanochtend begon de dag prima, met veel zon – maar al wel met wat toenemende sluierbewolking.
Vanmiddag ontstonden er zelfs buien vanaf de grond, die lokaal met onweer gepaard gingen. Ook in de buurt van Apeldoorn en Deventer…nog een beetje geluk ook ⚡
Goed, genoeg over de afgelopen week. Daar komen jullie helemaal niet voor. Veel leuker is het om te kijken naar wat we de komende week kunnen verwachten. Want ook dat ziet er niet verkeerd uit, al zal de onweersliefhebber nog weer even geduld moeten hebben en moet misschien de jas wel weer even uit de kast. Maar niet voor lang!
Bron weerkaarten: wxcharts.com
Op het moment dat je de weerkaart voor 20.00 uur vanavond bekijkt, van het Amerikaanse weermodel GFS, dan zie je het volgende:
Een hogedrukgebied boven het Europese vasteland met de kern boven België, en een lagedrukgebied net ten zuiden van de Britse Eilanden. Het zou bijna de klassieker zijn, zou ik zeggen – het verstoren van een periode met mooi weer tijdens de lente gaat meestal gepaard met zo’n Brits laag. Soms leidt dat zelfs tot heel dynamisch onweer, maar dat is vandaag niet aan de orde.
Goed, vandaag dus wisselvalliger dan de afgelopen week, maar dat houdt ook snel weer op. Morgen ligt dat lagedrukgebied namelijk al ten westen van Portugal en is voor het hogedrukgebied ruimte gecreëerd boven de Britse Eilanden. Dat ziet er zo uit:
Bij een hogedrukgebied geldt op het Noordelijk Halfrond dat lucht met de klok mee om de kern draait. Dat betekent in de afbeelding hierboven dat we morgen dus te maken krijgen met een wind die een sterke noordcomponent heeft. En dat op zijn beurt betekent weer dat het frisser gaat worden.
Morgen zien we dat direct terug in het weerbeeld. Er is sprake van best wat bewolking, maar toch is er nog wel ruimte voor de zon. Het blijft droog en het wordt overdag zo’n 10 graden. Dat is fors koeler dan de afgelopen week. Ook staat er een matige wind uit het noorden, dus het kan echt even fris aanvoelen.
Ook dinsdag houdt dat aan. We lijken dan precies hetzelfde weerbeeld te zien. Maar gelukkig lijkt het dan weer gedaan te zijn met de frisheid.
Voor woensdag ziet de weerkaart van het Amerikaanse weermodel er namelijk zo uit:
Het hogedrukgebied lijkt zijn positie boven de Britse eilanden dan weer te hebben verlaten en op dat moment boven ons land te liggen. Dat betekent dat we woensdag met een relatief variabele wind te maken gaan krijgen, al zal deze toch nog hoofdzakelijk een noord-/oostcomponent hebben. Het wordt woensdag zo’n 15 graden, en ook lijkt er iets meer ruimte voor de zon te zijn.
Donderdag en vrijdag neemt de hoeveelheid zon toe ten opzichte van de rest van de week, zo lijkt het. Donderdag lijkt het zelfs weer 18 graden te worden. Op vrijdag blijft het droog, maar is het met zo’n 15 graden wel weer iets koeler. De eerste blik op volgend weekend lijkt te suggereren dat het een mooi weekend wordt, maar dat blijft nog iets onzeker.
Kortom: er lijkt weer sprake te gaan zijn van een mooie week. Wel wordt het frisser dan afgelopen week, dus de jas moet misschien toch weer even de kast uit! 😉 Maar goed, we gaan overduidelijk weer de goede kant op qua weer ☀ Fijne zondag, fijne Pasen en we spreken elkaar!
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.