Het houdt niet op: na code oranje afgelopen dinsdag met zware onweersbuien die over grote delen van Nederland trokken, hadden we donderdag wederom code oranje met buien in Noord-Holland en het oosten van het land.
Vrijdag lijkt er echter wederom een nieuwe onweerssituatie op de kaarten te staan, maar de hoogste kansen gelden toch voor het noordoosten van Nederland. In andere delen van het land lijkt het droog te blijven.
Gelet op het tijdstip zal ik dit artikel redelijk kort houden, maar ik probeer wel toe te lichten wat we morgen kunnen verwachten qua onweer.
Voor morgen 14.00 uur is dit de verwachte luchtdruksituatie:
Op de weerkaart zien we boven het noorden van Duitsland een lagedrukgebied liggen. Deze zone van lagedruk heeft de onweersbuien van donderdag veroorzaakt. Het is duidelijk dat het nog niet klaar is met het noordoosten van Nederland. Er liggen namelijk twee dikke rode lijnen in de buurt van de oostgrens: dat zijn convergentiezones waarop lucht uit verschillende windrichtingen bij elkaar komt. Omdat lucht dan gedwongen wordt te stijgen, kunnen we zeggen dat hier sprake is van dynamische forcering. Zo’n dynamische trigger maakt ons als onweersliefhebbers altijd blij.
Dan moeten we ook nog kijken naar de hoeveelheid onstabiliteit. Zonder energie namelijk geen vuurwerk. We kunnen daar de CAPE voor gebruiken. Voor morgen ziet deze er zo uit:
Bron weerkaarten: WxCharts.eu
Dat is dan althans volgens het Belgische weermodel AROME. Andere modellen, zoals het ARPEGE-weermodel, lijken zich hierbij aan te sluiten:
Bron weerkaarten: WxCharts.eu
Volgens de laatste modelberekeningen wordt de atmosfeer morgen alleen in het noorden onstabiel genoeg voor felle regen- en onweersbuien. Ook aan de oostgrens, dat wil zeggen de regio Enschede/Hengelo, zou er voldoende energie in de atmosfeer kunnen zijn voor onweersbuien. Combineer dat met een trigger (en die is er, want we hadden het over de dynamische forcering) en we kunnen een sterk vermoeden ontwikkelen dat het in het noordoosten van het land morgen wederom tot regen- en onweersbuien komt, soms zelfs felle. In de rest van het land lijkt de kans op felle onweersbuien klein. Maar wat voor verschijnselen komen bij deze buien voor? Laten we de guidance erbij pakken om de beoordeling van het KNMI voor wat betreft de hoeveelheid windschering te lezen:
Vrijdag zitten de modellen (inclusief INDECS) op een lijn met in het oosten/noordoosten opnieuw 2000 J/Kg CAPE met circa 15 kn windschering. PW-waarden tegen 50 mm zeer hoog. Opnieuw zijn fenomenen als wateroverlast (Harmonie36 komt zeer lokaal met cumulatieve sommen van 100-150 mm), grote hagel en windstoten mogelijk.
“Grote hagel en windstoten” springt er meteen uit. “Wateroverlast” ook. Net zo’n situatie als vandaag dus, zo lijkt het! De schaal is alleen iets beperkter – op donderdag waren deze fenomenen in meer delen van het land mogelijk. Nu alleen het noordoosten. Het verwachte radarbeeld van morgen in de middag:
Bron weerkaarten: WxCharts.eu
Dan nu in normale taal wat het noordoosten van het land morgen precies kan verwachten:
Na vrijdag lijkt het even gedaan te zijn met het onweer. Misschien maar goed ook, want het is soms even op onze lip bijten qua capaciteit – maar we doen het graag! 🙂
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.