Sinds afgelopen weekend is het weer deels omgeslagen. Waar we eerder te maken hadden met een standvastig hogedrukgebied en noordoostenwinden, ligt lagere druk nu in de buurt. Op zondag vertaalde dat zich al naar buien (met vaak niet meer dan enkele druppels door verdamping voordat de regen de grond bereikte). Morgen, op dinsdag, lijken echter stevige onweersbuien mogelijk te zijn.
Op de weerkaart zien we morgen rond 14.00 een uitloper van een lagedrukgebied, een vore, boven ons land liggen. De rode lijn, die naarmate de uren vorderen langzaam dichterbij komt, signaleert convergentie van lucht en daarmee de aanwezigheid van een trigger om tot buienvorming te komen.
Naast een trigger is er echter meer nodig, en dat zien we ook terug komen wanneer we kijken naar onderstaande output van het ICON-D2 model op I’m Weather. Te zien is dat het Duitse weermodel rekent met mixed-layer CAPEs van 1000 tot 1500 J/kg en MUCAPES (mogelijk relevanter door de hoge buienbases) van 2000 J/kg; het Nederlandse Harmonie-model gaat daarin mee. Er is sprake van een behoorlijk onstabiele atmosfeer. De trigger doet de rest; er is sprake van convectie en daarmee de kans op felle onweersbuien.
Naast een trigger en onstabiliteit is er nog een ander belangrijk ingrediƫnt voor onweersbuien, namelijk windschering, een met de hoogte veranderende windrichting en/of -snelheid. Ook dat lijkt morgen tot de mogelijkheden te behoren. Modellen rekenen met 20-25, zelfs 30 knopen, waarbij de schering in de avond verder toeneemt.
We zien dat op bovenstaande weerkaarten terug door de organisatiegraad van de buien; er lijkt sprake te zijn van georganiseerde convectie en mogelijk zelfs lijnvorming. Dit gaat gepaard met windstoten tot 85-100km/uur, lokaal neerslagsommen van 30-40 millimeter en relatief grote hagel (een aantal centimeter in doorsnee is mogelijk).
De onweersdreiging begint morgenmiddag vanaf het einde van de middag, dus zo rond de avondspits. De buien zullen naar verwachting rond middernacht het noordoosten van het land weer verlaten.
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.