Op zaterdag 29 maart vind een gedeeltelijke zonsverduistering plaats die in Nederland te zien is. De maan schuift dan (gedeeltelijk) voor de zon langs en het is dan mogelijk om een ‘hapje uit de zon’ te zien. Aan het einde van de ochtend begint de gedeeltelijke verduistering en aan het begin van de middag is de zon weer volledig zichtbaar. Om 12.10 uur is het maximum van de verduistering en is het ‘hapje’ het grootst. Hieronder vind je de tijden wanneer het plaatsvindt:
Start: 11:17
Maximum: 12.10 uur
Einde: 13:04
Let op! Beslist niet zonder goede en veilige bescherming je camera naar de zon richten of door bijvoorbeeld door de camerazoeker naar de zon te kijken! De zon is gigantisch fel en dit kan je een camera kosten en misschien zelfs ook je oog of ogen! Mocht je foto’s willen maken van het natuurverschijnsel, dan kan je een speciaal zonnefilter kopen voor je camera. Hiermee worden de lens en camera (de sensor) voldoende beschermd. Dit sterke filter (een dun folie) plaats je aan de buitenkant op de telelens. In de verpakking van die folie zijn (knip)ideeën te vinden om de folie op de lens te bevestigen. Zorg dat de folie niet te los over de lens zit, zodat het er makkelijk af kan gaan door bijvoorbeeld een windvlaag. Het foliefilter geeft een wit/blauwachtig zonsbeeld op je foto. Je ziet dus geen gele of oranje kleur. Tip: hoe groter de brandpuntafstand van je lens is, hoe groter de zon op de foto komt. Gebruik dus bij voorkeur een telelens. Liefst 400 mm of méér. Voor het visueel waarnemen (dus zonder camera en lens) kun je met een speciale eclipsbril op je neus veilig naar de zon kijken.
Als je alles gereed hebt is het belangrijk dat je de juiste camera instellingen gebruikt. Houdt de ISO zo laag mogelijk (100) en probeer het diafragma rond de F8 – F20 te houden. Het beste is om te puzzelen dat de sluitertijd moet worden. Het is handig om bijvoorbeeld de dag ervoor even met de bijhorende bescherming voor je camera te kijken naar de juiste instellingen.
Op het moment van schrijven vind de gedeeltelijke zonsverduistering pas plaats meer dan 1 week. Hoewel we al zien dat veel weermodellen gaan voor een natte dag kan er nog veel veranderen. Het is natuurlijk belangrijk dat de zon zichtbaar is en er geen bewolking aanwezig is. Wij schrijven een paar dagen vóór de zonsverduistering een nieuwe blogpost over de kansen om de zonsverduistering te zien.
Heb je foto’s gemaakt van de gedeeltelijke zonsverduistering? Deel ze dan vooral met ons!
* Deze blog bevat affiliate links. Als je via zo’n link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons bliksemdetectie.nl te onderhouden.
Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.