De extreme sneeuwval van de afgelopen dagen in de Alpen heeft twee dagen geleden voor een lawine gezorgd nabij het Franse Alpendorp Bonneval-sur-Arc. Het dorp, dat ook meteen een gemeente is maar slechts 242 inwoners heeft en in de buurt ligt van Val d’Isère, is vanuit het zuiden onbereikbaar geraakt, zo meldt Data-Avalanche.
Pogingen om het dorp inmiddels weer bereikbaar te maken zijn geslaagd. Werkers hebben met machines een baan door de sneeuw geploegd. De toegangsweg ziet er met metershoge muren van sneeuw surrëel uit:
Il faut creuser des tranchées pour acceder à #Bonneval sur Arc. La route a été obstruée par une #avalanche.#RetourdEst .
Photo via @datavalanche sur leur site internet. pic.twitter.com/aa8P5eDRJx— Thomas Blanchard (@ThomasBlanchar2) 10 januari 2018
Het lawinegevaar in de Alpen is groot na overvloedige sneeuwval. In Zwitserland geldt het hoogste lawinegevaar dat slechts amper wordt afgegeven. Ook in Frankrijk en Italië gelden hoge waarschuwingen voor lawines. Er is soms zoveel sneeuw gevallen dat het normale landschap onherkenbaar is geworden:
(Way) before and after. Hospice du Petit Saint-Bernard (21), Savoie, SE France at 2188 m in 3 m of snow, today, Jan 9. Report: @MeteoExpress pic.twitter.com/PaD4zpG5DP
— severe-weather.EU (@severeweatherEU) 9 januari 2018
Lawinegevaar zorgde ervoor dat de autoriteiten in de buurt van het Zwitserse dorp Zermatt gisteren de toegangswegen moesten afsluiten. Het stadje van 6000 inwoners, waar op dat moment 13000 toeristen aanwezig waren, raakte afgesloten van de rest van de buitenwereld.
Toeristen die écht weg moesten konden het dorp per helikopter verlaten.
Doordat het lawinegevaar in de nacht naar woensdag afnam konden ploegen werkers ervoor zorgen dat de wegen en treinrails rondom het dorp sneeuwvrij zijn gemaakt. Inmiddels hebben de autoriteiten aangekondigd dat toeristen die weg willen het dorp later vandaag ook weer per auto en trein kunnen verlaten.
De sneeuw biedt naast overlast op dit moment ook een probleem voor later, als de sneeuw weer begint te smelten, zo meldt meteoroloog en tv-weerman Reinier van den Berg op Twitter:
Als die sneeuwmassa ooit allemaal gaat smelten….. en er zal zeker nog heel wat sneeuw bij komen deze maand… https://t.co/ldSIqIktMS
— Reinier van den Berg (@weermanreinier) 9 januari 2018
In Nederland hebben we op dit moment te maken met een hoge waterstand. De Rijn bij Lobith bereikte volgens Rijkswaterstaat eerder vandaag de piek van het huidige hoogwater in het land, van 14,64 meter boven NAP. Twitteraars vragen zich echter af wat er in de komende weken gebeurt, als het smeltwater van de Alpensneeuw ook in de rivieren terechtkomt:
Die hoeveelheden sneeuw nu daar in Alpen e.o. kunnen straks bij het echte smelten nog lelijk gaan opbreken in ons lageland. Is nu al spannend her en der…. laat staan straks!🤗
— Bob Bie (@2_bie) 10 januari 2018
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.