Het is sinds het felle onweer van begin juni relatief stil geweest in Nederland. Hoewel we toch zo nu en dan met onweersbuien te maken hebben gehad, was het op één dag na telkens geen landelijke situatie met felle onweersbuien.
Maar zaterdag lijkt daar verandering in te gaan komen: er staat dan volgens de huidige berekeningen een nieuwe onweerssituatie op de planning, met een kans op pittige onweersbuien verspreid over het land.
Omslagfoto: Wichard Postma, Tjeukemeer.
Op dit moment ziet de positie van hoge- en lagedrukgebieden in de buurt van Nederland er als volgt uit:
Zoals je kunt zien ligt er een lagedrukgebied ten noorden van Schotland en een hogedrukgebied boven de Alpen. Het gevolg daarvan is dat de stroming bij ons zuidwestelijk is op dit moment en er relatief warme maar wat vochtige lucht wordt aangevoerd. Zeker in het oosten van het land was dat vandaag merkbaar met temperaturen van 26 graden en hoger:
Het warme weer houdt aan. Morgen, op vrijdag, lijkt het op verschillende plekken in ons land 25 graden te worden en ook op zaterdag staat diezelfde temperatuur op het programma. Maar langzaam maar zeker komt er echter een nieuwe storing dichterbij, die zaterdag vanaf de ochtend over ons land gaat trekken.
Met mogelijk pittige onweersbuien als gevolg…
Om specifiek te zijn: die storing is een koufront, waarbij de warme lucht wordt verdreven door koelere lucht. Op zo’n koufront is er vaak sprake van een scherp begrenst gebied van stijgende lucht, een gunstige uitgangspositie voor het ontstaan van buiigheid. Aanvullend daarop trekt daarvóór nog een andere storing, een uitloper van een lagedrukgebied, over het land. Er ontstaat zo een dynamische situatie waarin buiigheid vrij spel gaat hebben.
Dan is de vervolgvraag: hoe onstabiel is de atmosfeer? Je kunt wel een lont aansteken, maar op het moment dat er geen energie voorhanden is zal het vuurwerk nog steeds niet ‘van de grond’ komen.
Daarvoor moeten we kijken naar de CAPE-waardes. Voor de meest fijnmazige modellen, die we het liefst gebruiken voor onweersverwachtingen, is de zaterdagmiddag nog iets te ver vooruit. Toch geven de modellen waar de berekeningen al wel beschikbaar zijn aan dat CAPEs van 1000 J/kg prima haalbaar zullen zijn (bron kaarten – wxcharts.eu):
Het KNMI spreekt zelfs van hogere CAPEs in haar guidance:
De CAPE-waarden lopen dan al op naar 500-1000 J/Kg (in de middag wordt dit 1500-2000 J/Kg) …
Bron: KNMI guidance
Oké, qua onstabiliteit lijkt het dus ook wel goed te zitten. Dan – dynamiek. Dat zegt iets over de organisatiegraad en daarmee de felheid van mogelijke onweersbuien. Hoe lijkt dat er uit te zien? Ook daar schrijft de guidance over:
… en de schering neemt geleidelijk toe naar 30-40 kn, hetgeen resulteert in een sterke organisatiegraad.
Bron: KNMI guidance
Het KNMI komt dan tot één conclusie:
Flink wat onweer, (grote) hagel en windstoten zijn dan mogelijk, maar dit valt momenteel nog net buiten onze aandachtsperiode.
Bron: KNMI guidance
Kortom: het lijkt erop dat er zaterdag pittige onweersbuien kunnen ontstaan vanaf de zaterdagochtend. Deze zullen oostwaarts over het land trekken. Er lijkt voldoende onstabiliteit aanwezig te zijn voor mogelijk felle buien, en qua dynamiek lijken ze gepaard te kunnen gaan met wat dynamischer fenomenen zoals grotere hagel en fellere windstoten. Maar het KNMI houdt – terecht – nog een slag om de arm: ‘nét buiten de aandachtsperiode’.
Wordt dus vervolgd. Morgen komen we met een update. Maar houd er alvast rekening mee! Wij gaan dat zeker doen, al is het gezien de vakantietijd met een iets kleinere bezetting onder de chasers… 😉
Enjoy! 🙂
Kijk ook:
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.