Je kent onze stormchasers van de livestreams bij onweer en de chaseverslagen. Maar het grappige aan de meeste jagers is dat ze verschillende andere natuurelementen ook hoogst interessant vinden. Herfststormen, extreem winterweer … tot fenomenen die we eigenlijk niet tot de meteorologie mogen rekenen!
Onze chaser Maurice Hamming is dan ook net terug van een poollichtjacht in het hoge noorden. Dit noorderlicht, dat ook wel aurora borealis wordt genoemd op het Noorderlijk Halfrond en aurora australis op het Zuidelijk Halfrond, kan er soms heel mooi uitzien! Hij heeft een aantal dagen vertoefd in Tromsø, een stad in het noorden van Noorwegen, om daar samen op poollichtjacht te gaan. Allereerst kun je zijn avonturen hier terugzien:
TIP: kijk ook eens op de pagina Hoe ontstaat noorderlicht?
Druk met de foto’s die ik afgelopen dagen in Noorwegen heb gemaakt. Hier alvast een voorproefje! #aurora #poollicht #norway #auroraborealis #noorwegen pic.twitter.com/gfpWtWUiPM
— Maurice Hamming (@mauricehamming) 25 januari 2018
Maar onze Maurice zou geen echte fotograaf zijn als hij niet een verzameling tips op papier heeft gezet voor de liefhebbers die zelf eens noorderlicht willen fotograferen. Geen paniek! Fotografisch poollicht komt zo nu en dan ook in Nederland voor, dus je hoeft niet persé naar Noorwegen (al is het daar ongetwijfeld mooier). Bekijk deze video waarin Maurice uitlegt hoe je de beste poollichtfoto maakt of lees even verder, want we hebben de tips ook op deze pagina gezet:
Hier zijn ze:
Je hebt het misschien al door: het fotograferen van poollicht lijkt heel sterk op het fotograferen van bliksem! Ben je daar benieuwd naar? Bas de Visser en Melle van der Werff hebben op Bliksemdetectie een handige cursus geschreven voor bliksemfotografie.
Nu nog onweer…! 😉
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.