Vakantieonweer: dinsdag mogelijk fel onweer Frankrijk, Italië en Zwitserland

Christian Versloot
Christian Versloot
7 augustus 2017 14:54

In de maanden juli en augustus zijn veel Nederlanders op vakantie in Europa. We houden daarom de Europese weersituatie in de gaten om te kijken of we Nederlanders moeten informeren over naderende onweersbuien. In dit artikel beschrijven we de weersituatie voor dinsdag en bekijken we wat de invloed daarvan gaat zijn op specifieke vakantieregio’s.

  • Omslagfoto: Melle van der Werff

Nederland en België

Op nadering van een storing vanuit Frankrijk vallen er dinsdag mogelijk een aantal regen- en onweersbuien in Nederland in België.

Omdat deze regio’s het hoofdzakelijke aandachtsgebied van de website zijn, hebben we een apart artikel geschreven voor Nederland en België.

Die onweersverwachting kun je lezen via deze link.

Spanje en Portugal

Voor Spanje staan er morgen mogelijk enkele regen- en onweersbuien op het programma, en dan met name in de noordelijke helft van het land. Het noorden kan worden verdeeld in drie aandachtsgebieden.

In gebieden 1 en 2 is er morgenmiddag en -avond kans op een aantal regen- en onweersbuien, dankzij een zone van onstabiliteit en de orografische werking van heuvelgebieden. Aanvullend op het tweede gebied lijken buien in het eerste gebied feller te kunnen worden dankzij een grotere hoeveelheid onstabiliteit boven de Middellandse Zee.

In gebied 3 lijken er morgenmiddag en -avond nog geen buien te ontstaan. Door een storing die vanaf de Atlantische Oceaan richting Spanje beweegt kunnen er in de nacht van dinsdag op woensdag in regio 3 en in de westelijke helft van regio 2 een aantal regen- en onweersbuien ontstaan.

We verwachten geen zwaar onweer voor Spanje en Portugal.

Frankrijk en Zwitserland

Dankzij een tong van onstabiliteit die morgen boven Frankrijk aanwezig is geldt voor grote delen van het land een kans op onweersbuien. De verwachting is dat er in de eerste helft van de dag (circa 7.00-12.00 uur) buien zullen ontstaan en vallen in de noordelijke helft van het land, gevolgd door een andere buienzone in het zuiden en oosten vanaf de vroege ochtend.

Deze tweede buienzone kan in het oosten van het land, zo rond de Alpengebieden, evenals in Zwitserland voor een aantal felle exemplaren zorgen. Er kan veel regen vallen in korte tijd. Dankzij de aanwezige windschering kan organisatie van buien in buienclusters niet worden uitgesloten. Als gevolg kan in de met oranje aangegeven gebieden het ontstaan van zware onweersbuien dus niet worden uitgesloten.

We raden je dan ook aan om, mocht je je in deze gebieden bevinden, morgen de radars (onze tip is Kachelmannwetter.com) goed in de gaten te houden.

Oostenrijk en Italië

Er zitten momenteel veel Nederlanders in Oostenrijk en Italië. De tong van onstabiliteit is voor Italië het grootst, met CAPE-waarden die lokaal > 3000 J/kg kunnen uitstijgen en Lifted Index-waarden van -10 graden Celcius en lager. Het is voor grote gebieden echter de vraag of er een juiste trigger aanwezig is om felle onweersbuien te doen ontstaan. Weermodellen geven indicaties op neerslag in drie aandachtsgebieden:

  • Het noorden van Sardinië, waar convectieve neerslagsignalen op de kaarten staan en dus mogelijk regen- en onweersbuien kunnen ontstaan; dit met name later op de dag (de avond en de nacht naar woensdag).
  • Het zuidoosten van Italië, waar hetzelfde geldt.
  • Het noorden van Italië en de Alpen, evenals Zwitserland en gebieden van Oostenrijk, alwaar felle regen- en onweersbuien kunnen ontstaan. We omlijnen het gebied daarom met een oranje kleurcodering. Hieronder gaan we verder in op de situatie in die regio.

In de met oranje omlijnde regio zien we morgen een matige tot redelijk hoge CAPE (1000-2000 J/kg) op de kaarten staan. Op basis van de huidige berekeningen verwachten we dat in de nacht naar dinsdag een buiencluster ontstaat boven de Franse Alpen, dat morgen in de vroege ochtend lijkt te ontstaan. Naarmate de dag vordert trekt eea noordoostwaarts, richting Zwitserland en de noordwestelijke Italiaanse Alpen. Naar verwachting bereikt het tegen de late avond het westen van Oostenrijk.

De buien kunnen gepaard gaan met een hoge bliksemintensiteit en veel neerslag in korte tijd. We raden je aan om de radars goed in de gaten te houden.

Oost-Europa

Aanvullend op de oranje omlijnde zone die geldt voor Zwitserland, Oostenrijk en de hierboven genoemde delen van Italië strekt de zone met kans op onweersbuien verder in Oost-Europa. Hoewel de huidige verwachting is dat de buien naarmate we richting de nacht gaan langzaamaan uitdoven, kunnen delen van Tsjechië nog wel te maken krijgen met onweersbuien.

We geven daarom ook voor het zuidwesten van Polen nog een kans op onweer aan, al zal deze kans naar verwachting niet zeer groot zijn.

Een andere kleine onweerkans strekt zich uit van Oostenrijk en Hongarije tot delen van Roemenië, de Balkanlanden en Griekenland. Voor het zuiden van Griekenland en het westen van Turkije geldt een (zeer) kleine kans op een onweersbui.

In de regio’s rondom Berlijn kunnen morgen ook enkele regen- en onweersbuien ontstaan.

Dit artikel is bedoeld om jullie op de hoogte te brengen van de onweerkansen in Europa tijdens vakantietijd. De informatie in dit artikel beschrijft slechts de kans op onweer, die is afgeleid door de huidige stand van zaken in de weermodellen te bekijken. We geven dus geen garantie op onweer, maar geven slechts een kansverwachting die aangeeft dat bepaalde verschijnselen mogelijk zijn. Met gezond verstand het weer in de gaten houden helpt morgen. Daarvoor is het verstandig om zo nu en dan eens naar de lucht te kijken, alsmede naar de verschillende radarbeelden.

Gerelateerde vragen

Voor vakantiegangers hebben we een aantal relevante vragen over onweer op een rijtje gezet:

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter