Vanmiddag in het noordwesten kans op zware windstoten
Christian Versloot
Christian Versloot
4 augustus 2017 14:00

Nederlanders gaan in het zomerseizoen graag op vakantie en kamperen behoort tot één van de populairste manieren van op vakantie gaan. Gisteren schreven we of een tent veilig is bij onweer.

Daarop kregen we direct een vraag van de vakantiegangers die er graag met de caravan op uit gaan. Of, in tegenstelling tot een tent, een caravan dan wel veilig is bij bliksem en donder? Het antwoord op deze vraag:

Onweer is gevaarlijk in een caravan

Maar er zijn verschillen tussen verschillende soorten caravans. Desondanks is het tijdens een onweersbui niet veilig om in een caravan te verblijven.

Om de effecten van blikseminslag op een caravan te bekijken, moeten we net als in het artikel over de bliksem en een tent kijken naar de verschillen die optreden bij een directe en een indirecte blikseminslag.

Op vakantie met een caravan

Het risico op een directe blikseminslag is voor een caravan vaak heel klein. Dat komt omdat in de meeste gevallen veel hogere objecten, zoals bomen, bij de caravan in de buurt staan. Mocht er wel zo’n directe blikseminslag plaatsvinden, dan biedt een caravan vaak onvoldoende weerstand tegen de hoge voltages die dan optreden. Als de caravan van metaal is gemaakt, bijvoorbeeld aluminium, dan biedt dat een stuk meer veiligheid dan bij een caravan die van kunststof is gemaakt. Let er wel op dat de kans dat je caravan getroffen wordt door de bliksem veel kleiner is dan dat je verongelukt in het verkeer. Dat laatste mag misschien luguber klinken, maar dan heb je wel direct een goed beeld van de risico’s van bliksem. In welk geval dan ook raden we je aan om bij een naderende onweersbui te schuilen in een gebouw of auto.

Ook bij een indirecte blikseminslag biedt de caravan niet altijd een veilige haven. Dat komt doordat de banden van een caravan niet genoeg weerstand bieden tegen de enorme voltages van een blikseminslag. Dat is direct de reden waarom bliksem die in een auto inslaat door de rubber banden naar de aarde wegvloeit. Bij een indirecte blikseminslag kan het dus gebeuren dat de caravan alsnog onder spanning komt te staan. Dat is dus wederom geen veilige situatie.

De kans dat je gewond raakt bij een blikseminslag in een caravan is overigens klein. Omdat de kans een stuk kleiner wordt als je in een gebouw schuilt of in een auto gaat zitten, raden we je aan om dat te doen. Een blikseminslag in een caravan zorgt overigens wel vaak voor veel schade aan de bedrading en andere elektrische onderdelen/apparatuur binnen de caravan.

Jezelf optimaal voorbereiden op onweer

Als je gaat kamperen, of het nu met een tent of met een caravan is, dan is het slim om je optimaal voor te bereiden op een onweersbui. We hebben een aantal tips voor je:

  • Weet altijd waar je een veilige plaats kunt vinden. Dan kun je daar schuilen als er een onweersbui losbarst. Een veilige plek is een gebouw dat is afgesloten (dat wil zeggen, deuren en ramen gesloten) of een auto, maar alleen als ook daar de ramen en deuren zijn gesloten. Zorg ervoor dat als je in een gebouw schuilt je niet te dicht bij de ramen in de buurt komt.
  • Klap antennes en schotels in als een onweersbui op afstand is. Koppel de caravan ook van de elektriciteit. Het is belangrijk dat je dit niet tijdens de onweersbui zelf doet, omdat je dan het risico loopt om door de bliksem te worden getroffen.
  • Houd ook rekening met andere weersverschijnselen. De bliksem is niet het enige risico tijdens een zware onweersbui. Ook overvloedige regenval, zware windstoten en grote hagelstenen kunnen ervoor zorgen dat je vakantie letterlijk een deuk oploopt.

Wel willen we ons verhaal om af te sluiten nuanceren, want het is ook weer niet zo dat je door op vakantie te gaan een enorme gok neemt. Het kan echter wel voorkomen dat er een zware onweersbui losbarst, met name in de zuidelijke delen van Europa en in o.a. de Verenigde Staten. Gebruik met gezond verstand de tips hierboven en onderneem geen roekeloze zaken. Als je die tip opvolgt, dan moet je al een heel eind komen. Een fijne vakantie gewenst! 🙂

Gerelateerde vragen

  • Ga je op vakantie met de caravan en denk je erover om als extraatje een tent te gebruiken? En wil je weten of je bij onweer in een tent kunt verblijven? We hebben ook de vraag over de veiligheid van een tent bij onweer beantwoord.
  • Veel Nederlanders gaan jaarlijks met de caravan op vakantie naar berggebieden: naar Oostenrijk, Zwitserland of Italië om de Alpen te bezoeken; of naar Spanje of Frankrijk voor de Pyreneeën, om maar een aantal voorbeelden te geven. Wist je dat onweer in de bergen vaak veel harder klinkt? We leggen hier uit waarom.
  • We schreven hierboven dat grote hagel de caravan kan beschadigen. Maar wist je al waarom hagel soms enorm groot wordt? Er is echter een hele simpele tactiek om hagel te herkennen: kijk naar de lucht!
Onweer in Zeeland. Fotograaf: Bas de Visser
Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter