Actueel - Luchtvochtigheid

Deze pagina is momenteel nog in onderhoud.

Aan de basis van de weersverwachting liggen professionele weerstations die de huidige stand van zaken in de atmosfeer in kaart brengen. Het KNMI heeft een landelijk netwerk van automatische weerstations die aan de internationale richtlijnen voldoen. Deze weerstations geven iedere 10 minuten waarnemingen door. Op deze pagina vind je de meest recente waarnemingen.

De gegevens zijn laast bijgewerkt op 18 May 2022 om 02:55 en worden iedere 5 minuten ververst

Actuele luchtvochtigheid in Nederland

Uitleg over luchtvochtigheid

Met de luchtvochtigheidsgraad meten we hoeveel vocht er momenteel in de lucht zit. Omdat de hoeveelheid vocht die lucht kan bevatten afhangt van zowel temperatuur als luchtdruk zou een absoluut aantal deeltjes vocht per hoeveelheid lucht nietszeggend zijn. Daarom gebruiken we de relatieve luchtvochtigheidsgraad (RH, van relative humidity): die drukt de hoeveelheid vocht uit in het percentage van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht op dat moment kan bevatten.

Bij een luchtvochtigheidsgraad van 100% vindt er condensatie plaats. Daarom zie je bij nevel en mist vaak RH's van 95% tot 100%. Ook lucht van zee is meestal vochtig van aard (> 75%). Lucht van land is vaak heel droog (< 50%), maar bij een overgang naar onweersbuien komt er vaak op de dag vochtigere lucht het land binnen. Het voelt dan heel broeierig aan.

Alle weerstations

Station Temp. (ºC) Druk (hPa) Vocht (%) Richting Kracht (Bft) Zicht (m)
We kunnen momenteel geen data vinden bij dit weerstation, probeer het later opnieuw.