Wisselvallig weekend op komst

Christian Versloot • donderdag 8 november 2018

Op het moment dat je nu naar buiten kijkt, dan schijnt de zon en hangen er wat stapelwolken. Ook is het deze week erg warm geweest voor de tijd van het jaar: dankzij een zuidelijke stroming liepen de temperaturen op naar lokaal 19 graden en meer. Dat is hoog, want als je naar de langjarig gemiddelden kijkt dan zou het nu zo’n 11 graden moeten zijn!

Maar het weer gaat weer veranderen. De configuratie van hoge- en lagedrukgebieden die verantwoordelijk is voor het weer van deze week, is aan verandering onderhevig. Dat heeft alles te maken met het steeds verder Rusland inzakken van het hogedrukgebied, terwijl er op de Atlantische Oceaan bij IJsland een depressie flink aan het uitdiepen is.

En die depressie gaat komend weekend invloed hebben op het weer boven Nederland. In één zin: het wordt wisselvallig.

Bron weerkaarten: WxCharts.eu

Het lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan

Als je momenteel op de weerkaart kijkt, dan zie je dat er een hogedrukgebied ligt boven Oekraïne. Dit hogedrukgebied lag eerst boven Scandinavië en heeft voor de koude nachten gezorgd van grofweg een week geleden. Doordat het naar het oosten van Europa wegzakte, kon de lagedruk op de Atlantische Oceaan een zuidelijke stroming opzetten met de hoge temperaturen als gevolg.

Maar het hogedrukgebied zakt zoals gezegd steeds verder weg.

En de lagedruk op de Atlantische Oceaan profiteert daarvan en neemt in kracht toe.

Dat zien we ook als we de weerkaart voor komende zaterdag erbij pakken:

Neerslag uit het westen

Met een zuidwestelijke tot westelijke windt wordt er over de Atlantische Oceaan neerslag naar ons land gestuurd. Dat kunnen we ook terug zien op de neerslagkaart voor zaterdag: er lijkt een aantal millimeters regen te gaan vallen:

Ook op zondag lijkt het wisselvallig te worden. Daarmee moeten we nog even genieten van het mooie weer nu, want het is voorbij voordat je er erg in hebt!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?