Na winters weekend een stuk zachter

Christian Versloot • zondag 16 december 2018

Sinds een aantal dagen is het behoorlijk koud in Nederland. Dat heeft allemaal te maken met een hogedrukgebied boven Rusland, dat bij ons een zuidoostelijke tot oostelijke wind heeft opgezet. Een soort klassieke situatie dus waarbij de wind vanuit het oosten waait en er koudere lucht onze kant op komt.

Dat duurde tot afgelopen nacht. Een storing die vanuit het zuidwesten over ons land is getrokken heeft ervoor gezorgd dat het wit is geworden in een groot aantal delen van ons land. In de nacht viel er sneeuw en op verschillende plekken werden we wakker met een witte waas op de daken.

Die storing, die op de weerkaart boven de Britse Eilanden ligt, zorgt ervoor dat de stroming zuidelijker wordt en lichtelijk een westcomponent krijgt. Dat betekent dat er dus al behoorlijk snel zachtere lucht wordt aangevoerd vanuit het zuidwesten. En inderdaad, als we op de temperatuurkaart kijken, dan zien we dat het inmiddels in verschillende delen van het land al ruim boven nul is. Dat betekent helaas voor de sneeuw dat-ie al vrij snel weer weg gaat zijn.

In deze blog kijken we verder vooruit naar komende week. Wat gaat het weer doen? Waardoor komt dat? Je leest het hieronder!

Bron weerkaarten: WxCharts.eu – Bron pluim: KNMI

Toenemende invloed lagedruk

Het lagedrukgebied, de storing dus, die voor de sneeuw heeft gezorgd, is onderdeel van een verzameling lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan. De komende dagen hergroeperen deze lagedrukgebieden zich een beetje. Dat betekent voor maandag concreet dat we te maken hebben met een zuidwestelijke wind en van tijd tot tijd een spat regen. Met een graad of 6 wordt het een stuk warmer dan afgelopen weekend.

Het lagedrukgebied, dat zich boven de Atlantische Oceaan bevindt, houdt ook woensdag invloed op het weer boven ons land. De wind wordt doordat het afzakt echter iets zuidelijker bij ons, waardoor de lucht een tijdje over land moet voordat het Nederland bereikt. Dat betekent dat dinsdag, woensdag en donderdag vrij droog gaan verlopen, zoals het er nu naar uitziet. Er wordt slechts een kleine neerslagkans berekend. Tegelijkertijd blijft de temperatuur wel uit de winterse sferen: met 6 tot 8 graden is het redelijk warm voor de tijd van het jaar.

Richting het weekend directe invloed lagedruk

Het lagedrukgebied lijkt naarmate de week vordert de invloed op ons weer echter te versterken. Het komt steeds dichterbij, waardoor vanaf vrijdag het bijbehorende frontensysteem het weer in ons land lijkt te gaan overnemen.

Richting het weekend slaan de weersverwachtingen dan nu ook uit naar een wisselvallig weertype.

Ook blijft het dan uiteraard zacht met temperaturen ruim boven nul.

Jammer genoeg lijkt het winterse weekend vooralsnog even de piek te zijn van het winterweer dat we gezien hebben. De invloed van de Atlantische Oceaan keert terug.

Maar niet getreurd, want de meteorologische winter is pas net begonnen! 🙂

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?