Sneeuw bezorgt Alpen problemen, vanaf nu beter weer

Christian Versloot • zondag 3 februari 2019

Veel problemen in de Alpen afgelopen weekend dankzij hevige sneeuwval. Verschillende gebieden in de Alpen hebben met flinke sneeuwval te maken gehad. Verschillende wegen zijn als gevolg van de sneeuw afgesloten. Hier en daar viel er meer dan 40 centimeter, en met zo nu en dan behoorlijke wind was dat geen pretje. In dit artikel vind je een beeldverslag en een vooruitblik op de komende week.

Lagedruk heeft invloed op het weer in de Alpen / Weerkaart: WxCharts

Op de weerkaart is de weersituatie goed in te schatten: een lagedrukgebied vlak ten westen van de noordkant van Italië zorgt voor een opwaartse luchtbeweging in de Alpen, met veel sneeuwval als gevolg. De sneeuw wordt op de weerkaart ingetekend in het paars.

Omslagfoto: Denis Linine / Pexels License

De sneeuw zorgt voor veel problemen. Zo was de Brennerautobahn, de snelweg met als onderdeel de Brennerpas, urenlang afgesloten wegens lawinegevaar. Ook kwamen Nederlandse studenten in de problemen door de sneeuw. Ze zijn inmiddels op weg naar huis. Naast de sneeuw staat er ook veel wind. De zones van lagedruk zorgen in het zuiden van Italië voor een flink woelige zee.

Een aantal beelden uit de regio. In verschillende delen van de Alpen, met in het bijzonder de Franse Alpen, viel er meer dan 40 centimeter sneeuw:

De komende dagen lijkt de weersituatie zich gelukkig weer te verbeteren. De zones met lagedruk die voor het felle winterweer zorgen, nemen in kracht af, en verplaatsen zich naar het zuidoosten. Daardoor ontstaat de kans voor hogedruk om de macht te grijpen boven de Alpengebieden. Waar er de afgelopen tijd dus flink wat sneeuw viel, lijkt het weer zich na het weekend goed te houden, met hier en daar zelfs flinke perioden met zon. Hoewel er hier en daar nog wel lawinegevaar dreigt, is de echte sneeuwproblematiek – voor nu dan – voorbij.

Een hogedrukgebied lijkt na het weekend het weer in de Alpen te bepalen. Het gevolg is heerlijk wintersportweer, zonder sneeuwval van betekenis / Weerkaart: WxCharts

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?