Eerste chase van seizoen 2019

Maurice Hamming • woensdag 3 april 2019

Het onweersseizoen van 2019 is officieel begonnen! Dinsdag 2 april hadden Melle en ik onze eerste echte chase van het jaar. En we weten allemaal: een goed begin is het halve werk. Dat beloofd nog wat voor het komende seizoen!

Het begint allemaal dinsdagmiddag met een aantal buien die in het noorden van Frankrijk ontstaan. Aangezien ik nog aan het werk ben in Groningen en we voor deze bui niet naar Frankrijk gaan rijden is het nog even afwachten. Aan het einde van de middag is er meer duidelijkheid. De buien hebben Nederland gehaald en trekken waarschijnlijk door. Snel doe ik Melle een berichtje om de plannen te bespreken.

Het is rond half 6 als ik uit Groningen terugrijd naar Drachten. Thuis snel een hapje eten, cameragear checken en de vlogcamera pakken. Even na half 7 staat Melle voor de deur en samen zetten we koers naar Heerenveen, daar is het eerst beslismoment.

Op de radarbeelden zien we de buien richten het noorden van het land trekken. Maar hoe de bui precies gaat trekken blijft gokken. We twijfelen tussen Dronten en Zwolle, naar Dronten moeten we rechtdoor bij Heerenveen om dan via de A6 Flevoland binnen te rijden en naar Zwolle moeten we bij Heerenveen de A32 op. Na kort overleg, meer heb ik eigenlijk met Melle nooit nodig, besluiten we om naar Zwolle te gaan. En dat blijkt later een hele verstandige!

Onderweg naar Zwolle houden we continu de radarbeelden goed in de gaten. Nou ja, we… ik eigenlijk. Voor de veiligheid praat ik Melle iedere keer bij, zodat hij zijn ogen op de weg kan houden. Zowel de bui als wij naderen Zwolle, ieder van een eigen kant. We besluiten de afslag te nemen bij de Lichtmis en vanaf daar een plek te zoeken met vrij zicht richting de bui. Niet veel later hebben we een geschikt plek gevonden en stellen we onze camera’s op.

Eigenlijk al tijdens het neerzetten van onze spullen zien we in de verte de eerste cg ontlading. En ook als we klaar zijn hoeven we niet lang te wachten tot we de volgende flits zien en ook mijn trigger heeft de flits gezien! De eerste chase is dus meteen raak! Hoewel het in de verte was en het op foto niet veel lijkt ben ik toch al super blij!

Langzaamaan zien we steeds meer tekening verschijnen in de wolken. Een prachtige wolkenlucht trekt dreigend onze kant op. Wat hebben we dit gemist, zo’n muur van natuurgeweld die op je af komt. Dolenthousiast klikken de triggers op onze camera’s door. En net zo enthousiast staan wij te genieten.

Maar zoals je eigenlijk altijd hebt met onweer heeft ook deze bui de vervelend eigenschap die regen heet. En voorafgaand aan deze regen is zit de downdraft. De downdraft is de neergaande stroom lucht uit de bui. En die kan voor behoorlijk wind zorgen. Het waaide zelfs zo hard dat het statief met de telefoon van Melle die de livestream verzorgde omviel op Melle z’n auto. Snel pakken we ons spul in en stappen in de auto.

We besluiten de bui achterna te rijden om een poging doen er weer voor te komen. De bui trekt niet zo snel, dus dat moet wel gaan lukken. Het spannendste deel is of de bui de tocht richting het noordoosten wel gaan overleven. Al vrij snel zien we de bui inkakken, maar toch rijden we door. Ondanks dat er geen onweer in zit is de lucht nog steeds geweldig om te zien! Ergens tussen Hoogeveen en Emmen gaan we de A37 af en zoeken een geschikte locatie om nog een keer deze bui te bekijken.

Nog even nagenieten van de bui die ervoor zorgde dat onze eerste chase van 2019 meteen een succes werd. Voldaan stappen we, als de regen ons voor de tweede keer bereikt heeft, weer de auto in. Als dit een voorbode is voor de rest van het seizoen, dan staat ons nog een hoop te wachten. Duimen jullie mee?

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?