Maurice en Sipke op jacht in Duitsland

Maurice Hamming • zaterdag 27 april 2019

Het is de woensdagochtend op 24 april, de groepsapp van Bliksemdetectie pruttelt er vrolijk op los. Er wordt druk gespeculeerd over de trekrichting van de buien en over de plekken waar nieuwe buien kunnen ontstaan. Ik, Maurice, heb zelf eerst nog een fotoshoot buiten in de buurt van Drachten. Daarna snel naar huis, foto’s inladen en accu’s bijladen. Al met al de laatste voorbereidingen op technisch vlak voor de chase.

Rond 15.30 stap ik in de auto. Eerst naar de supermarkt om wat proviand in te slaan voor onderweg, vervolgens tanken en daarna door naar Havelte. In Havelte pik ik Sipke op die net klaar was met zijn stage. Allereerst besluiten we koers te zetten naar Zwolle. De chase is nu officieel begonnen!

Omdat het nog steeds niet zeker is waar de buien langs zullen trekken besluiten we even voor Zwolle de weg af te gaan. Een blik op de radarbeelden leert ons dat het gebied ten oosten van Nederland de beste papier heeft. We besluiten richting Duitsland te rijden. Op de parkeerplaats bij de grens stoppen we nog even om een laatste blik te werpen op de radar. De bui lijkt ons gunstig gezind! We worden steeds enthousiaster en zetten koers naar het dorpje Reken.

In de buurt van Reken aangekomen minderen we vaart en kijken we goed om ons heen naar een goede plek. Sipke heeft op Google Maps al een aantal mogelijke locaties gevonden, dus nu is het kijken of die plekken ook echt goed zijn. Een klein landweggetje blijkt de perfecte spot om de bui op te gaan wachten. In de verte horen we de bui al rommelen, dus snel de camera’s neerzetten en de livestream opstarten en dan kan het feest beginnen!

Steeds vaker zijn we in de richting van de bui flitsen in de lucht. Ook komt er steeds meer structuur in de lucht. Een geweldige bui komt langzaamaan steeds dichterbij. Dan ineens ziet Sipke de eerst CG-ontlading! En vlak daarna weer! De flitsfrequentie gaat steeds verder omhoog en worden ook steeds beter zichtbaar. Dit wordt feest!

Waar we de flitsen eerst nog met name op één punt zagen, spreiden ze nu wat maar. De bui trekt over de hele breedte op ons af! Terwijl we staan te genieten van deze prachtige bui hebben helaas ook de eerste drupjes regen ons bereikt. Gelukkig blijft het lang zachtjes druppelen voor het echt dikke druppen worden en de weg nat wordt. Pas toen de regen echt bij ons kwam pakten we snel ’t spul in en stappen we weer in de auto.

Omdat de bui erg langzaam trekt zou het perfect zijn als we een droge plek kunnen vinden.

In reken snel plekje zoeken met vrij zicht, Sipke op maps al wat opties gevonden. Uiteindelijk een gekozen, perfect zicht en perfect op tijd. Cams pakken, LS opstarten, Bui steeds meer structuur, steeds meer flitser. Lang droog, toch paar drupjes, pas bij dikke regen auto in.

Bui flitst nog dik door, dus toch maar opzoek droog plekje. Hutje verderop, uiteindelijk via wazig landweggetje naastgekomen, bleek te klein. Maar iets verderop schaapshok ofzo. Perfect droog, snel de regen door, onder hek door en in hokje staan. Opstellen en genieten etc.

Heel lang daar staan, vette flitsen zien, meest zieke donders horen, geweldig. Op gegeven moment beseffen we dat we nog niet hebben gegeten. Eindelijk droog, maar dikke vette lijn achter ons, pas in de auto kwamen we er achter dat we toen weer vergeten waren te eten. Bui weggetrokken, trok niet snel over ons heen, dus kon rustig aan doen, dachten we. Onderweg bleek dat tegen tegen vallen, dus helaas niet meer voor kunnen komen.

Nog even broodje uit kofferbak genieten van de wegtrekkende bij langs N381 bij tankstation, dus droog. Al met al geslaagde, dag, Sipke thuis afzetten, 00.00 en 500km later weer thuis. Mooi rondje weggeweest.

Foto’s Maurice

Foto’s Sipke

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?