De hele middag op pad voor één flits

Maurice Hamming • dinsdag 21 mei 2019

Het is een typische zondagmiddag. Ik zit met mijn laptop op schoot op de bank te kijken naar de radarbeelden. Na lang te twijfelen besluit ik toch op pad te gaan. iPad in de auto geïnstalleerd en ik rij richting het midden van het land. Eenmaal op de snelweg zie ik dat er een bui is ontstaan in Flevoland. De buien trekken niet zo snel, dus ik zet koers richting de bui!

In de verte zie ik de bui al hangen, letterlijk in dit geval. Ik neem bij Urk de afslag en zoek een plek op waar ik de auto stil kan zetten. Behalve de bui, die ten zuiden van mij hangt, ook nog een mooie wolkenlucht als ik meer richting het noordoosten kijk. Ondanks dat het niet heel spectaculair is start ik toch de livestream om de volgers even bij te praten. Ook om te volgers te informeren over de pulsebuien. Pulsebuien zijn onweersbuien die binnen een paar minuten kunnen ontstaan, maar ook net zo snel weer kunnen uitdoven.

Nadat de bui die ten zuiden van mij hangt is opgehouden met rommelen rijd ik verder. In de buurt van Nunspeet is een bui nog wel actief. Dus op naar Nunspeet. Ruim een half uur rijden, maar ondertussen houd ik de bui in de gaten. Als ik in de buurt kom is de bui toch iets doorgetrokken en hangt inmiddels bij Dronten. Vanaf mijn positie hoor ik de bui zo nu en dan lekker rommelen en besluit ik nog een keer de livestream op te starten. Ondanks het gerommel heb ik eigenlijk nog geen enkele flits gezien. Wel prachtige wolkenluchten overal om mij heen!

Ondertussen is al hele tijd een bui actief in het noorden van Duitsland. In de buurt van de grens met de provincie Groningen. Deze bui lijkt toch langzaam wel door te trekken. Op hoop van zegen besluit ik die kant op te rijden. Maar dan trekt de bui die eigenlijk alleen maar westelijk trok ineens zuidwestelijk. En de bui lijkt nu tussen Groningen en Assen door te trekken. Inmiddels rijd ik weer bij Drachten, maar besluit om toch nog die bui op te zoeken en door te rijden richting Veenhuizen.

Als ik Veenhuizen nader krijg ik al zicht op de bui. Een eind voor het dorpje sla ik rechtsaf de weilanden in om de bui goed in beeld te kunnen brengen. Bij toeval kom ik terecht in natuurgebied Fochtelooerveen! Een eindje verderop zie ik bankje, ik parkeer de auto vlakbij en loop er snel heen. Een prachtige wolkenlucht zie ik voor me boven de heide. Snel pak ik mijn camera om deze vast te leggen. Echt actief is de bui helaas niet meer. Ik hoor nog een paar keer wat gerommel, maar dan is het gebeurd.

Doordat ik zo gefocust was op wolkenlucht had ik niet door dat er een stukje zuidelijker een bui was ontstaan. Ik besluit richting Meppel te rijden. Inmiddels heb ik ook contact met een andere chaser en we besluiten in de buurt van Meppel elkaar te treffen. Onderweg moet ik daarvoor wel een stevige regenbui door en ik merk dat het voorlopig niet meer droog gaat worden. Dat wordt dus een droog plekje zoeken. De ervaring heeft geleerd dat er soms bij carpool plaatsen wel een fietsenhokje staat die perfect gebruikt kan worden. Ik rijd vanaf Wolvega over de A32 richting Meppel. Eerst neem ik de afslag Meppel Noord, maar helaas is hier geen carpoolplaats te vinden. Dan maar de afslag van Meppel zelf. Na de afslag zie ik een bordje carpoolplaats! Snel rijd ik er heen, maar helaas is de carpoolplaats bij de McDonalds en tussen de gebouwen. Snel de A32 weer op en de afslag erna proberen. Hier heb ik meer geluk! Een carpoolplaats vlak langs de snelweg met redelijk zicht richting de bui. En het mooiste nog: een fietsenhok met de opening de goede kant op!

Snel stuur ik de locatie door naar de collega chaser en laad ik mijn spul uit. Statief opbouwen, camera erop, trigger aan. En ook weer het statiefje voor de livestream neerzetten en ook de stream opstarten. En dan is het wachten geblazen. Alle hoop is dus gevestigd op deze bui! Na een paar heerlijke rommel en wat flitsen om me heen is het dan eindelijk raak. Een flits in beeld! Zowel op de livestreams als op mijn camera! Het is niet veel, maar wie het kleine niet eert…

Ondanks dat ik maar één flits op foto heb vast weten te leggen, keer ik toch met een voldaan gevoel huiswaarts. Prachtige wolkenluchten gezien onderweg en zelfs nog een paar kunnen vastleggen. En nog steeds in het achterhoofd, dit is nog maar het begin van het seizoen!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?