Jolien jaagt: beginnende windhoos en mammatus

Jolien van Roon • woensdag 30 juli 2014

De laatste weken word ik steeds vaker verrast door mooie dingen, zo heb ik de afgelopen weken 2 keer een schitterende shelfcloud mogen zien, vlakbij huis. Maar het werd afgelopen weekend 26 juli nog leuker. Zaterdag was ik onderweg naar de kust. De atmosfeer was zeer onrustig, veel regen onderweg dus ik stond op scherp. Toen we langs Schiphol reden grapte ik voor de gein tegen mijn vriend ‘hey kijk, dat lijkt wel een tornadobasis zoals je die in Amerika ziet.’

Toen reden we een stukje verder en zag ik even niks. Totdat die basis ineens weer in beeld kwam en verdomd! Er hing werkelijk waar een schitterende dikke trechter onder. Deze windhoos haalde de grond niet, maar het was zeer indrukwekkend om te zien, vooral omdat deze erg dichtbij kwam! Kijk en geniet met mij mee, ik was echt door het dolle heen om dit van zo dichtbij te mogen meemaken, dit is zo gaaf!

Windhoos

29 juli wist het KNMI er ook niet helemaal raad mee. In de ochtend werd er enkel voor Limburg en Brabant code geel afgegeven, daar kwam in begin van de middag toch Gelderland bij en als klap op de vuurpijl toch ook Overijssel. Dat werd interessant, zeker toen ik vanuit werk naar buiten stapte en het heel benauwd aanvoelde. Ook zag ik overal bloemkoolwolken die tot grote hoogte probeerden te komen, wat niet altijd lukte waardoor ze weer omvielen. Wel gokte ik erop dat ik de cell van Duitsland zou kunnen zien in de hoop op wat leuke plaatjes. Nou dat is gelukt, ik kon hele mooie mammatus spotten, iets wat ik een schitterend weersverschijnsel vind en wat me kippenvel geeft.

Mammatus

Mammatus

Mammatus

Mammatus

Al met al dus weer een geslaagde chase, voor zover je het een chase mag noemen want het slechte weer komt naar mij toe deze zomer!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?