Christian Versloot
Christian Versloot
3 juni 2019 09:16

We hadden de afgelopen dagen te maken met een klassieke onweerssituatie. Er lag namelijk een hogedrukgebied boven het Europese vasteland, om precies te zijn boven de Alpen. Ook lag er een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden. Het gevolg: er komt een zuidelijke stroming op gang waarmee Mediterraanse lucht wordt aangevoerd.

Het was dan gisteren ook behoorlijk warm. De temperatuur liep op verschillende plaatsen op naar meer dan 30 graden.

Omslagfoto: Maurice Hamming

Maar wat we op de weerkaarten ook al zagen gebeuren is dat het hogedrukgebied langzaam maar zeker naar het zuiden en oosten weg is geschoven. Het gevolg is dat het lagedrukgebied bij de Britse Eilanden grip kon krijgen op het weer boven Nederland. En dat leverde, net als vaker, een klassieke onweerssituatie op:

Bron: KachelmannWetter

De convergentiezone (rode lijn) die voor het onweer zorgde is nu nog steeds goed te zien op de weerkaart:

Bron: KNMI

Onze chasers stonden paraat om de buien te onderscheppen. Zo waren onder andere Maurice en Melle op pad, net als Wichard. Christian heeft de buien ook weten te onderscheppen. Hieronder kun je hun livestreams terugkijken! Binnenkort zullen er vast ook nog een aantal gave chaseverslagen volgen. Stay tuned! 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter