Onweersfront over oost-Nederland

Sipke Broekstra • donderdag 20 juni 2019

De weerkaarten zagen er al een tijdje goed uit voor vandaag! Er zouden flinke onweersbuien over het oosten van het land trekken. Iedere stormchaser wordt al helemaal enthousiast als de weerkaarten positief blijven, tot een dag voor de bewuste dag. In dit geval bleef het er goed uit zien, en stond ik al helemaal enthousiast te stuiteren op mijn werk.

Toen ik om half vijf vrij was, keek ik gelijk op de radar om de actuele situatie te bekijken. Er hingen wat buien bij de grens met België. Dat zou het begin moeten zijn van het geheel! Ik had nog even de tijd om rustig te eten, en dan een plan te maken wat ik ging doen.

Na het eten leek de bui meer naar het westen te trekken, dan naar het oosten. Daarom is het dus belangrijk om te gaan nowcasten . Ik besloot om nog maar even te wachten, want vanuit Havelte kun je prima alle kanten nog op.

Tegen half zeven zag ik dat ik niet ver hoefde te gaan. Meppel was ver aangezien er een bui bij Harderwijk hing die noordelijk trok, en een bij Arnhem die noordelijk trok. Meppel zou daar precies in het midden vallen.

Uiteindelijk belandde ik eerst aan de rand van de Weerribben om de bui die bij Harderwijk zat op te vangen. Toen ik op de radar zag dat de activiteit er redelijk uit was, ben ik terug gereden richting Meppel. Daar wist ik een plekje waar je prima zicht richting het oosten en zuiden hebt.

Aangekomen op die plek, zag ik de eerste contrasten van de buien al. Langzaam maar zeker werd het contrast sterker, en begon ik flitsen te zien. De buienrand (een mooie Arcus) kwam snel dichtbij met een bak regen er achter, dus snel camera apparatuur in de auto en droog zitten.

Dit was weer een geslaagde chase met een mooie Arcus en een CG flits. Mijn dag kon niet meer stuk!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?