Chase met een kleurrijk einde

Maurice Hamming • donderdag 20 juni 2019

Voor mij, Maurice, begon 19 juni als een werkdag. Naast freelance foto-/videograaf ben ik docent aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Toen ik klaar was ben ik meteen in de auto gestapt en ben ik aangesloten bij Melle en Jannie die in Emmen stonden. Ook Angelique stond daar te wachten, maar zij kon niet mee afzakken richting Zwolle vanwege andere werkzaamheden. Dus met twee auto’s zetten wij koers naar Zwolle, om zo mooi centraal in Nederland te zitten. De stormchase kon beginnen!

Even voor Zwolle nemen we de afslag naar de carpoolplaats bij de Lichtmis. Daar bekijken we de buien. Ondanks dat de verwachting was dat de meeste buien over het oosten zouden trekken leek de bui die wij op het oog hadden juist meer over het westen van het land te gaan trekken. We besluiten naar Harderwijk in Flevoland te rijden om daar de op dat moment meest actieve bui op te vangen.

Eenmaal bij Harderwijk zoeken we een plek op met mooi zicht richting de bui. Het lijkt er op dat de bui met name over Amsterdam gaat trekken en wij met lege handen gaan staan. Teamlid Stephan stuurde een foto van een mooie lijn boven Amsterdam in de groepsapp. De moed zakt ons een klein beetje in de schoenen tot we in de verte wat contouren beginnen te zien. Ook ons deel lijkt een mooie lijn te hebben. En er zit nog steeds onweer in!

Snel richten we de camera’s opnieuw op de bui en starten we de livestream op Facebook. De arcus wordt steeds duidelijker zichtbaar en ondertussen weten we ook een paar hele vette ontladingen vast te leggen. Maar we zien ook dat er onder de bui een waas van regen hangt. Op het moment dat we de eerste dikke druppen voelen moeten we als een gek alles inpakken om te voorkomen dat we als verzopen katjes met doorweekte camera’s weer in de auto zitten. Net op tijd hebben we alles ingepakt en horen we de regen kletteren op de daken van onze auto’s.

Deze bui lijkt het IJsselmeer op te trekken dus wij besluiten te switchen naar een andere bui die onder Apeldoorn is ontstaan. We rijden weer terug richting Zwolle en onderweg zien we al een geweldige wolkenstructuur ontstaan. Bij de Lichtmis, hé bekende afslag, gaan we de A28 af en rijden we snel naar een plek met vrij zicht richting de bui. We rijden een gebouw voorbij en dan zien we een prachtig mooie shelfcloud voor onze neus! Als de bliksem stappen we uit (ha, woordgrap!) en pakken snel onze camera’s. Omdat de bui rap onze kant op trekt hebben we niet veel tijd. Snel maken we foto’s en stappen weer in de auto.

Het loopt inmiddels tegen half 9 in de avond en ik krijg een appje van een redacteur van NPO Radio 1, of ik iets na half 9 in de uitzending kan komen om te vertellen over stormchasen. We hebben de laatste tijd vaker contact met de pers omdat stormchasen steeds populairder begint te worden. We stoppen de auto’s net voorbij Hoogeveen langs de A28 om de bui weer te zien en om rustig te kunnen bellen.  Na een kort interview en de afspraak later weer te bellen bekijken we de radarbeelden weer. Omdat de bui wat oostelijk begint te trekken besluiten we om een eind door te rijden en de bui op te wachten bij Hoogezand langs de A7.

Ondanks dat het aantal ontladingen van de bui behoorlijk is gedaald blijft de structuur van de wolken nog aardig intact. Aangekomen bij Hoogezand stappen we uit en richten we onze camera’s weer op wolken boven ons. Als de lijn boven ons hangt zoeken we beschutting. In de verte zien we dat langzaamaan de zon onder begint te gaan. Met een gelige gloed van de ondergaande zon aan de ene kant en de donkere blauwige wolken aan de andere kant hebben we een prachtig lichtspektakel voor onze neus!

Als kers op de taart ziet Jannie van links een prachtige wolkenformatie aankomen. Undulatus Asperatus; de wolken die er uit zien alsof het een golvende zee is! Na het nieuws van 22.00 ben ik ter afsluiting nog een keer op de radio bij NPO Radio 1. Na de situatieschets en wat vragen over wat te doen bij onweer neem ik afscheid van de presentatoren en nemen Melle, Jannie en ik ook afscheid van de bui. Een mooi moment om naar huis toe te gaan. Niet veel ontladingen op foto, maar wel een paar heerlijke lijnen in de lucht gezien!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?